Finalista Cupei Romaniei nu va mai accede automat in Europa League din aceasta postura in cazul in care castigatoarea competitiei va participa in Liga Campionilor ca detinatoare a titlului de campioana a Ligii I, conform noilor reguli impuse de UEFA, informeaza site-ul oficial al FRF.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

In cazul in care castigatoarea Cupei Romaniei va cuceri si titlul de campioana, participand in Liga Campionilor, iar finalista ocupa un loc in campionat in afara cupelor europene, accesul in Liga Europa va fi oferit formatiei clasate cel mai bine in ierarhia Ligii I, dupa ultima formatie care are acest drept, sustine Mediafax.

UEFA a trimis tuturor federatiilor nationale afiliate scrisori privind regulile de acces in cupele europene, valabile pentru ciclul 2015-2018, ceea ce inseamna ca primul sezon competitional de aplicabilitate va fi 2015-2016.

Cele mai importante modificari stabilite de UEFA:

  • Castigatoarea Ligii Europa va fi calificata direct in play-off-ul Ligii Campionilor al stagiunii imediat urmatoare sau chiar in faza grupelor acesteia daca echipa castigatoare a Ligii Campionilor va capata drept de participare in editia viitoare a competitiei (faza grupelor) si gratie clasarii in campionatul intern.
  • Numarul maxim de echipe ce pot reprezenta o tara in Liga Europa a scazut la trei.
  • In cazul in care castigatoarea cupei nationale se califica, datorita clasarii in campionat, in Liga Campionilor, accesul in Liga Europa este oferit formatiei cel mai bine clasate in campionat (dupa ultima echipa cu drept de participare prin prisma campionatului).
  • Toate drepturile comerciale vor fi centralizate de UEFA conform modelului aplicat in Liga Campionilor.

Conform listei de acces valabila pentru sezonul competitional 2015/2016, Romania ocupa locul 16 si va avea patru reprezentante in cupele europene, care vor intra astfel în competitie:

Campioana va intra in turul 2 preliminar al Ligii Campionilor, jocurile fiind programate in 14/15 si 21/22 iulie 2015. In cazul calificarii, turul 3 preliminar e prevazut sa aiba loc in zilele de 28/29 iulie si 4/5 august 2015, iar play-off-ul la 18/19 si 25/26 august 2015.

Castigatoarea Cupei Romaniei va debuta in turul 3 preliminar al Ligii Europa (30 iulie si 6 august 2015), play-off-ul fiind programat pe 20 si 27 august 2015.

Vicecampioana editiei de campionat 2014-2015 va intra in competitie in turul 2 preliminar al Ligii Europa, ale carui date de disputare sunt 16 si 23 iulie 2015.

Ocupanta locului 3 la sfarsitul campionatului Ligii I, editia 2014-2015, va demara intrecerea, asa cum a fost cazul si in 2013, in primul tur preliminar, jocurile fiind stabilite la 2 si 9 iulie 2015.

In cazul in care campioana isi va adjudeca si Cupa Romaniei, vicecampioana va intra in competitie in al treilea tur preliminar al Ligii Europa, ocupanta locului 3 va avansa, debutand in competitie in al doilea tur preliminar, in timp ce echipa care va incheia sezonul de campionat 2014-2015 pe pozitia a patra va intra in primul tur preliminar.