Federatia Internationala de Fotbal (FIFA) respinge apelurile de a-i retrage Rusiei dreptul de a organiza Campionatul Mondial de fotbal din 2018. Intr-un comunicat difuzat vineri, FIFA sustine ca "fotbalul nu poate fi vazut ca o solutie la toate problemele, in special cele legate de politica mondiala" si ca, avand in vedere atentia de care se bucura la nivel international, "gazduirea Cupei Mondiale poate fi un puternic catalizator pentru un dialog constructiv intre oameni si guverne".

FIFAFoto: fifa.com

"Ca organism de conducere a fotbalului mondial, FIFA ia in serios aceasta responsabilitate a sa si sprijina orice dezbatere pasnica si democratica. FIFA deplange orice forma de violenta si va continua sa-si foloseasca turneele pentru a promova dialogul, intelegerea si pacea intre oameni.

Istoria a aratat pana acum ca boicotarea evenimentelor sportive ori o politica de izolare sau de confruntare nu sunt cele mai eficiente moduri de a rezolva probleme. Gazduirea Cupei Mondiale FIFA, cu atentia globala pe care o atrage, poate fi un puternic catalizator pentru un dialog constructiv intre oameni si guverne, ajutand la generarea unor evolutii sociale pozitive. Cupa Mondiala FIFA uneste echipe si natiuni din intreaga lume, din faza calificarilor pana la competitia finala, intr-un spirit de fair play si respect.

FIFA este convinsa ca, prin fotbal, indeosebi Cupa Mondiala FIFA si atentia de care se bucura la nivel international, putem obtine o schimbare pozitiva in lume, dar fotbalul nu poate fi vazut ca o solutie la toate problemele, in special cele legate de politica mondiala. Am vazut ca aceasta Cupa Mondiala FIFA poate fi o forta a binelui, iar FIFA crede ca asa va fi si in cazul Cupei Mondiale FIFA din 2018 din Rusia", se arata in comunicatul postat vineri pe site-ul Federatiei.

Mai multi lideri politici germani au declarat, miercuri, ca FIFA ar trebui sa retraga Rusiei dreptul de a organiza Campionatul Mondial de fotbal din 2018.

Mutarea CM 2018 din Rusia ar putea avea un impact semnificativ mai mare decat unele sanctiuni economice, a declarat Michael Fuchs, viceliderul factiunii parlamentare a partidului de guvernamant (CDU), condus de Angela Merkel.

"FIFA ar trebui sa ia in calcul daca Moscova e potrivita sa fie gazda CM 2018 daca ea nu poate garanta securitatea liniilor aeriene", a declarat Fuchs pentru Handelsblatt Online, preluat de Reuters.

Reamintim ca in 2010 FIFA a acordat Rusiei dreptul de a fi tara gazda pentru CM 2018.

La randul sau, Peter Beuth, ministrul de interne al landului Hessa, a declarat pentru ziarul Bild ca ar fi "inimaginabil" ca Rusia sa ramana gazda Campionatului Mondial, atata vreme cat Vladimir Putin si guvernul de la Moscova nu coopereaza in investigarea prabusirii avionului MH17.

Boicotarea CM 2018 de catre nationala de fotbal a Germaniei "nu ar trebui sa fie un subiect tabu", a spus si Stephan Mayer, lider al conservatorilor bavarezi (CSU).

Relatiile politice si-au pus deseori amprenta asupra unor evenimente sportive de mare amploare in timpul Razboiului Rece. Astfel, SUA au boicotat Olimpiada de la Moscova din 1980, iar URSS si mai multe state satelite (printre care si RDG) au boicotat Olimpiada de la Los Angeles din 1984.