Mai multi lideri politici germani au declarat miercuri ca FIFA ar trebui sa retraga Rusiei dreptul de a organiza Campionatul Mondial de fotbal din 2018, relateaza Reuters. Mutarea CM 2018 din Rusia ar putea avea un impact semnificativ mai mare decat unele sanctiuni economice, a declarat Michael Fuchs, viceliderul factiunii parlamentare a partidului de guvernamant (CDU) condus de Angela Merkel.

"FIFA ar trebui sa ia in calcul daca Moscova e potrivita sa fie gazda CM 2018 daca ea nu poate garanta securitatea liniilor aeriene”, a declarat Fuchs pentru Handelsblatt Online, preluat de Reuters.

Reamintim ca in 2010 FIFA a acordat Rusiei dreptul de a fi tara gazda pentru CM 2018.

La randul sau, Peter Beuth, ministrul de interne al landului Hesse, a declarat pentru ziarul Bild ca ar fi “inimaginabil” ca Rusia sa ramana gazda Campionatului Mondial, atata vreme cat Vldimir Putin si guverunl de la Moscova nu coopereaza in investigarea prabusirii avionului MH17.

Boicotarea CM 2018 de catre nationala de fotbal a Germaniei “nu ar trebui sa fie un subiect tabu”, a spus si Stephan Mayer, lider al conservatorilor bavarezi (CSU).

Relatiile politice si-au pus deseori amprenta asupra unor evenimente sportive de mare amploare in timpul Razboiului Rece. Astfel, SUA au boicotat Olimpiada de la Moscova din 1980, iar URSS si mai multe state satelite (printre care si RDG) au boicotat Olimpiada de la Los Angeles din 1984.