​Acum un an, campioana kazaha Sahtior Karagandy a fost la un pas de a intra in grupele Champions League si uimea Europa prin ritualul de sacrificare a unei oi pe teren, cu o zi inainte de meci. Acum, campioana kazaha este Aktobe, un adversar in forma care poate profita de lotul mai "subtire" al Stelei. Aktobe a obtinut rezultate tot mai bune in Europa de la an la an, iar echipa este antrenata de Vladimir Gazzaev, fiul celebrului jucator rus Valeri Gazzaev.

Jucatori ai FK AktobeFoto: Site-ul oficial

Kazahstanul era acum un deceniu printre ultimele tari in clasamentul coeficientilor UEFA, insa acum se gaseste pe locul 34 din 54 de tari, pozitie deloc rea pentru o tara fara traditie. In 2002 a fost primita in UEFA, iar de atunci tara bogata in petrol a investit in infrastructura si a progresat.

Intre 2005 si 2010 echipele kazahe erau elminate in primul tur prelimnar, insa in ultimele sezoane lucrurile s-au schimbat, iar anul trecut Aktobe trecea de trei echipe si era eliminata de Dinamo Kiev in play-off-ul Europa League.

Campioana de anul trecut, Sahtior Karagandy elimina trei echipe si ajungea la un pas de grupele Champions League, invingand Celtic cu 2-0 in tur, meci inainte de care pe stadionul din capitala Astana era sacrificata o oaie, stire ce a facut inconjurul Europei.

Karagandy avea sa piarda returul cu 3-0, dar echipa a jucat in grupele Europa League unde a facut doua egaluri in sase meciuri. Era prima echipa din Kazahstan care ajungea in faza grupelor, iar mesajul a fost clar: fotbalul din tara de zece ori mai intinsa ca Romania iese din anonimat.

Aktobe - adversara Stelei - a luat de cinci ori titlul in Kazahstan intre 2005 si 2014, iar cupa a luat-o singura data, in 2008 . In acest sezon, dupa 20 de etape Aktobe este lider in campionatul intern.

Echipa a particpat in ultimele opt sezzoane in cupele europene si, luand in considerare si sezonul curent, a jucat 38 de meciuri din care a castigat 15. Lucrurile s-au imbunatatit de la an la an, astfel ca daca in primii an era eliminata in primul tur preliminar, in ultimul sezon Aktobe a eliminat trei echipe, ajungand la doua meciuri de faza grupelor Europa League, fiind invinsa cu 5-1 si 3-2 de Dinamo Kiev.

Cel mai bun rezultat a fost in august 2010 cand Aktobe a invins o fosta campioana a Olandei, AZ Alkmaar cu 2-1 in retur, dupa ce in tur pierduse cu 2-0. In 2014 Aktobe e in forma, kazahii eliminand fara drept de apel Dinamo Tbilisi, un adversar mai bine cotat. (3-0 la Aktobe, 1-0 in Georgia).

Conform Transfermarkt, cel mai valoros jucator al kazahilor este ucraineanul Antonov (1,58 milioane euro), brazilianul Pizzelli (1,32 milioane euro) si Neco, tot brazilian (880.000 euro). In lot mai sunt jucatori din tari precum Rusia, Trinidad-Tobago, Georgia sau Columbia.

Ca si comparatie, estimarile Transfermarket pentry Steaua arata ca Gardos si Chipiciu sunt cel mai bine cotati jucatori (4 milioane euro), Tanase ar valora trei milioane euro, iar Keseru si Varela 2,5 milioane euro.