Arbitrul japonez Yuichi Nishimura a folosit joi, pentru prima oara in istoria Cupei Mondiale de fotbal, o inovatie menita sa usureze sarcina jucatorilor care executa loviturile libere: sprayul care dispare la un minut dupa ce a fost pulverizat pe gazon. Arbitrul a trasat cu acest spray special o linie in fata zidului la exact 9,15 metri de locul din care urma sa fie executata lovitura libera. Odata ce linia a fost trasata, a fost practic imposibil ca zidul croat sa avanseze cativa pasi spre brazilianul Neymar.

Grafitti pe gazon? Nu, sprayul arbitrilorFoto: AGERPRES

Pozitia zidului in momentul executarii loviturilor libere este una dintre marile batai de cap atit pentru arbitri, cit si pentru executanti. De obicei, jucatorii din zis incearca "sa fure" citiva pasi, astfel incit sa ingreuneze sarcina celui care bate lovitura libera. De multe ori, arbitrul e nevoit sa ceara repetarea loviturii sau sa acorde cartonase galbene jucatorilor care avanseaza prea mult.

Cupa Mondiala din Brazilia e prima competitie majora la care arbitrii au in dotare acest sprayuri, iar telespectatorii l-au putut vedea pe niponul Yuichi Nishimura utilizandu-l la o lovitura libera a gazdelor. Si a dat rezultate: zidul croat a stat pe loc, lasindu-l pe Neymar sa execute (Neymar nu a reusit insa decit sa ia la tinta fruntea unuia dintre adversari). Iar urma lasata pe gazon de spray s-a sters rapid.

Care e insa istoria acestui spray? Potrivit CNN, este o inventie a ziaristului / antreprenor argentinian Pablo Silva. Sprayul se numeste 9:15 Fairplay (9,15 metri fiind distanta normala intre zid si minge) si a fost folosit deja in meciuri din prima liga de fotbal din SUA.

Vezi imagini cu arbitrii de la Cupa Mondiala care invata cum sa utilizeze sprayul

World Cup referees get vanishing spray lessons...de robert-tube