Autobiografia mea este povestea insufletitoare a unui om pe care multi il considera cel mai mare manager din istoria fotbalului britanic.

alex_fergusonFoto: GiftBooks.ro

Plina de anecdote si nelipsita de opinii sincere, povestea lui Sir Alex Ferguson incepe in Govan, un cartier al constructorilor de nave din Glasgow: mereu cinstit si revelator, el mediteaza pe marginea periplului sau epic si asupra unei cariere manageriale care cuprinde un succes european fara precedent al clubului Aberdeen si 27 de ani triumfatori la Manchester United.

In ultimul sfert de secol au avut loc schimbari seismice la Manchester United, pe masura ce clubul a devenit o forta in sportul global. Singurele elemente constante au fost managerul, calitatea echipei sale si uluitoarea serie de succese, printre care cucerirea pentru a doua oara a Champions League in 2008 si a titlului in Premier League din 2013.

Totul s-a datorat in mod direct viziunii lui Sir Alex, energiei si capacitatii sale de a construi echipe atat pe gazon, cat si in afara lui, precum si modului profund si fascinant in care descrie cum a creat o academie de fotbal, in care s-au format Ryan Giggs, David Beckham, Nicky Butt, Paul Scholes si fratii Neville.

Manager fenomenal de competent, Sir Alex relateaza modul grijuliu si incurajator, dar ferm, in care i-a condus pe jucatorii sai de top, precum Ryan Giggs, Roy Keane, Eric Cantona si Ruud van Nistelrooy, si cum a rezolvat problema numarului tot mai mare de staruri globale, precum Cristiano Ronaldo si David Beckham, care l-au descris ca pe o figura paterna.

Adeseori provocator, Sir Alex descrie marile sale rivalitati cu Liverpool, Arsenal, Chelsea si, recent, cu Manchester City si, scotand uneori in evidenta neastamparatul lui simt al umorului, relatia sa concurentiala cu Arsène Wenger si José Mourinho.

Atat psihologia managementului, cat si detaliile strategiei fotbalistice la nivel inalt pot fi chestiuni complicate, dar nimeni nu le-a explicat intr-un mod mai interesant si mai accesibil cititorului obisnuit decat o face aici Sir Alex.

Are o familie foarte unita si, daca avem in vedere cursele hipice, lectura si numeroasele sale preocupari extrafotbalistice, Sir Alex are de relatat o minunata istorie.

AUTOBIOGRAFIA MEA este o carte revelatoare, inepuizabil de amuzanta si, mai presus de toate, o sursa de inspiratie.

Alex Ferguson s-a nascut in 1941 la Govan, Scotia. Atacant central cu multe reusite, a fost transferat la Rangers, clubul sau favorit inca din copilarie, pentru 65 000 de lire sterline, suma record in Scotia acelor ani.

Si-a inceput cariera de manager in 1974, a lucrat pentru East Stirlingshire si St. Mirren inainte de-a conduce pe Aberdeen la victorie in finala Cupei Cupelor din 1982-1983. Ajuns la Manchester United in 1986, a adus clubului 38 de trofee, printre care Cupa Mondiala a Cluburilor, doua victorii in Champions League, 13 titluri in Premier League si cinci triumfuri in FA Cup. Cele 49 de trofee din palmaresul sau l-au facut sa fie cel mai de succes manager britanic din toate timpurile.

Innobilat in 1999, Sir Alex si-a anuntat retragerea in 2013, an in care jucatorii lui United au fost din nou incoronati cu titlul de campioni ai Premier League. In varsta de 71 de ani, continua sa activeze in calitate de director al clubului Manchester United.