Getafe s-a salvat de la retrogradare, iar acest lucru a fost in mare parte meritul lui Cosmin Contra. Antrenorul roman a fost laudat de presa din Spania, jurnalistii iberici fiind de parere ca tehnicianul a avut o adevarata bagheta magica.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ce a reusit Getafe cu Contra pe banca tehnica

Cosmin Contra a incheiat pe locul 14 campionatul, Getafe reusind in 11 partide sa castige de patru ori si sa remizeze in alte 3 partide. Au fost patru infrangeri.

Contra este laudat intr-un material al agentiei de stiri EFE, antrenorul roman avand marele merit de a fi reusit sa tina echipa in prima liga. Getafe face parte, inca, din grupul select al echipelor care nu au retrogradat niciodata (alaturi de Real Madrid, FC Barcelona si Athletic Bilbao).

"Aparitia lui Cosmin Contra pe banca lui Getafe, dupa demiterea lui Luis Garcia a fost mutarea cheie pentru ramanerea in prima liga a echipei din sudul Madridului, care, pana la sosirea tehnicianului roman, era si mirosea a Segunda Division dupa un sezon absolut dezastruos in care a suferit pana in ultimul moment.

Pierduti, cu putine idei fotbalistice si fara atitudine pe terenul de joc, fotbalistii lui Getafe pareau condamnati la o retrogradare sigura dupa o serie de rezultate infame cu 11 etape inainte de final. Sosirea lui Contra pe banca a coincis cu cea mai proasta serie a rezultatelor fara victorie din istoria clubului, care a ajuns la 12 meciuri consecutive fara a cunoaste victoria.

Antrenorul roman, cu putina experienta pe banca, a venit in salvarea unei echipe pe jumatate moarte, cu un lot sastisit de etapa Luis Garcia, cea mai lunga a unui antrenor la clubul madrilen. Nimeni nu a stat trei sezoane pe banca lui Getafe iar Luis Garcia, chiar daca a fost aproape, nu a reusit nici el.

Noul stapan al destinului lui Getafe a reusit sa resusciteze mortul. A facut-o cu putine argumente, dar care au fost suficiente pentru ca oamenii sai sa inteleaga ce joaca si ce anume e in joc. Pana atunci, jucatorii lui Getafe erau in plimbare pe stadioanele din La Liga si pe arena Coliseum Alfonso Perez, cu o atitudine indolenta care a pus in pericol ramanerea in prima liga a unui club care de mult timp trece neobservat in fotbalul spaniol.

Filosofia lui Contra a fost clara si simpla de la bun inceput: intensitate, atitudine si, in definitiv, multa determinare pentru a iesi din una din cele mai negre situatii pe care le-a avut de infruntat Getafe de la sosirea in prima liga, acum zece sezoane.

Si o facea cu experienta si cunostintele pe care el insusi le-a dobandit cand a jucat la Getafe si galopa pe banda dreapta a unei echipe care a ajuns in sferturile Cupei UEFA si in doua finale ale Cupei Regelui.

Romanul a fost artizanul unei salvari imposibile. A sarit in ajutorul clubului marilor sale iubiri si a reusit sa-l salveze. A fost eroul lui Getafe, desi pe drum aproape a suferit un infarct", au precizat jurnalistii de la EFE, citati de Digisport.