FC Sevilla este noua campioana a Europa League dupa ce a invins-o pe Benfica Lisabona la loviturile de departajare, 4-2, rezultatul dupa cele 90 de minute de joc si dupa cele doua reprize de prelungiri fiind 0-0.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

Spaniolii au avut nervii mai tari pe "Juventus Stadium", Cardozo si Rodrigo ratand pentru lusitani loviturile de la punctul cu var. Beto, fostul portar al celor de la CFR Cluj, a fost eroul Sevillei reusind interventii extraordinare in timpul meciului si parand cele doua lovituri de la 11 m.

Benfica a dominat jocul si a avut ocaziile mai mari, dar pierde dramatic si a opta finala disputata, motiv pentru fanii lusitanilor sa invoce din nou "blestemul lui Guttmann".

Am asistat la doua reprize diferite din punct de vedere al spectacolului. O prima repriza tacticizata, in care ocaziile au aparut abia in finalul ei, si o a doua repriza pe contre, cu ocazii mari, ambele echipe incercand sa transeze meciul.

Benfica a dominat, a avut ocazii mai mari si mai multe, dar Sevilla a fost extrem de periculoasa pe contraatac.

Povestea "blestemuluilui Guttmann".

Bela Guttmann

Bela Guttmann

Foto: Wikipedia

Bela Guttmann (27 ianuarie 1899- 28 august 1981) a fost un fotbalist si antrenor de fotbal evreu din Ungaria. Guttmann este cunoscut pentru activitatea de antrenor, conducand echipe ca AC Milan, Sao Paulo FC, FC Porto, Benfica si C.A. Penarol. Cel mai mare succes l-a avut cu Benfica, pe care a condus-o spre cucerirea a doua Cupe Europene in 1961 si 1962. Alaturi de Marton Bukovi si Gusztav Sebes, Guttmann a format triumviratul antrenorilor maghiari radicali, care au introdus schema 4-2-4 in fotbal si de asemenea el este considerat a fi mentorul lui Eusebio, potrivit wikipedia.

Guttmann a antrenat si in Romania in 1946 conducand de pe banca pe Ciocanul Bucuresti, echipa care se numea la origini Maccabi Bucuresti (1919). Ciocanul a fuzionat in 1948 cu Unirea Tricolor (preluata fortat de Ministerul de Interne) si a dat nastere echipei Dinamo Bucuresti.

Vara lui 1962. Antrenorul la Benfica Lisabona era maghiarul Bela Guttmann. Dupa doua sezoane de exceptie in care castigase cu echipa lusitana doua Cupe ale Campionilor de maniera consecutiva ( 1961 si 1962 ) Guttman s-a gandit ca are tot dreptul sa ceara o marire de salariu. Conducatorii Benficai nu prea au fost de acord cu socotelile lui Guttman asa ca au decis ca decat sa ii mareasca salariul mai profitabila este concedierea lui. Gest pe care ulterior aveau sa il regrete din plin.

"Fara mine, Benfica nu va mai castiga niciodata o finala de cupa europeana". Cu aceste cuvinte si-a luat ramas bun Bela Guttman la auzul verdictului dat de catre conducatorii Benficai, la doar cateva saptamani dupe ce asezase clubul pe scaunul de regina a Europei, potrivit tikitaka.ro

Intrebat inainte de meci despre acest mit, antrenorul celor de la Benfica Jorge Jesus a declarat sec ca elevii sai "nu stiu istorie" si ca nu va conta.

S-au terminat si cele doua reprize de prelungiri. Campioana se decide la lovituri de la 11 m

  • 1-1 Primii jucatori transforma fara probleme
  • Rateaza Cardozo
  • M'Bia marcheaza si Sevilla trece in avantaj 2-1
  • Dezastru pentru Benfica. Apara Beto sau rateaza Rodrigo
  • Coke marcheaza si este 3-1
  • 3-2
  • Urmeaza Gameiro si sevilla este castigatoarea Europa League 4-2

Prelungiri

min 119 Sevilla a cedat aproape total initiativa Benficai

min 115 Echipele joaca prudent parand ca s-au impacat cu ideea penalti-urilor

min 101 Ocazie imensapentru Sevilla. Bacca a tasnit pe contraatac, patrunde in careu si suteaza cu exteriorul la cativa centimetri de vinclul portii lui Oblak care era batut.

min 98 Benfica preseaza mai mult. Lima suteaza puternic din lovitura libera, Beto nu reuseste sa retina, dar mingea este degajata.

Repriza secunda:

Cele 90 de minute s-au scurs. Urmeaza doua reprize de prelungirisi lovituri de la 11 m daca scorul va ramane egal.

min 87 Meci intens, dar echipele au devenit mai prudente in asteptarea prelungirilor

min 71 Maxi Pereira destabilizeaza din nou apararea spaniola, dar Lima rateaza sutul din centrul careului

min 65 Vitolo patrunde periculos in careul portughez, dar alege neinspirat o pasa in spate in loc sa suteze la poarta, iar balonul este o prada usoara pentru experimentatul Moreno

min 60 Sut periculos al lui Reyes din interiorul careului mare, Oblak retine si este accidentat apoi de un jucator spaniol.

min 55 O repriza total diferita. Se joca pe contre, ambele echipe cautand golul. Deschiderea scorului pare iminenta

min 52 Sevilla da replica si Rakitici rateaza o ocazie importanta. Jucatorul spaniol cere penalti sustinand ca a fost jenat in momentul sutului

min 48 Doua ocazii imense pentru Benfica icu Rodrigo in prim plan. Fundasii s-au opus in extremis suturilor din interiorul careului

Pauza. O prima repriza buna, cu fotbal in viteaza, dar ocaziile mari si spectacolul au lipsit. Meciul s-a animat brusc pe final cand Benfica a avut doua bune oportunitati de a marcasi un penalti refuzat.

min 45. Greseala imensa in apararea Sevillei, Gaitan ia prim-planul in careu si este faultat clar, dara arbitrul face semn ca jocul continua. Reluarile arata ca a fost penalti

min 44. Doua ocazii succesive ale Benficai, dar Beto este in forma mare si repinge

min 44. Doua ocazii succesive ale Benficai, dar Beto este in forma mare si repinge

min 39. Joc alert. Atacantii Sevillei nu reusesc sa ajunga primii la o minge care se plimba prin centrul careului, iar Benfica initiaza un contraatac periculos incheiat cu o lovitura de colt. Spaniolii au cerut penalti

min 36 Alberto Moreno patrunde pe partea dreapta in careu, intoarce un fundas... dar si trage ca un fundas

min 12 Ocazie importanta Benfica. In urma unei lovituri libere executata cu efect in careul mic, Beto respinge sutul lui Garay usor in fata iar un fundas degajeaza in corner.

min 8. Actiune rapida pe contraatac a spaniolilor, pasa decisiva il gaseste pe Bacca singur cu portarul Oblak... dar si in ofsaid

min 5 Ocazie buna Sevilla. O succesiune de pase, mingea este adusa in marginea careului mic, dar apararea portugheza reuseste sa respinga. Spaniolii pari mai periculosi in debutul meciului

Echipele de start:

Sevilla:Beto - Coke, Pareja, Fazio, Moreno - Carrico, Mbia - Reyes, Rakitic, Vitolo - Bacca (4-2-3-1).

Benfica:Oblak - Siqueira, Garay, Luisao, Pereira - Gaitan, Gomes, Amorim - Sulejmani, Lima, Rodrigo (4-3-3).

Arbitru:Felix Brych (central), asistenti: Mark Borsch si Stefan Lupp (toti Germania)

Absenti:

Sevilla:Samperio (suspendat), Cerisev si Cristoforo (ambii accidentati), Vitolo - incert.

Benfica:Enzo Perez, Eduardo Salvio si Lazar Markovic (suspendati), Silvio - accidentat.