FC Barcelona este in doliu dupa ce Tito Vilanova (fost antrenor al catalanilor) a murit in cursul zilei de vineri. Toata echipa a fost sambata la stadionul Camp Nou, acolo unde i-a adus un omagiu celui disparut la doar 45 de ani (invins de cancer la glanda parotida).

* Click pe poza pentru a vedea FOTOGALERIA

Tito Vilanova, biografie

Tito Vilanova, nascut la 17 septembrie 1968, si-a inceput parcursul la FC Barcelona cand avea 15 ani. El a fost inclus in echipa de juniori a gruparii catalane in sezonul 1984/1985. Avea 16 ani abia impliniti cand a intrat in Masia pentru prima data, el ramanand legat de centrul de formare al Barcelonei pana in 30 iunie 1989. In Masia s-a imprietenit cu Josep Guardiola, Jordi Roura si Aureli Altimira, alaturi de care urma sa obtina multe succese si sa traiasca multe bucurii in staful tehnic al FC Barcelona.

A fost un mijlocas foarte bun din punct de vedere tehnic, cu o buna viziune a jocului. Ca fotbalist la FC Barcelona, Vilanova a evoluat in doua meciuri amicale cu prima echipa în 1989. Ulterior, el a jucat pentru formatiile Celta Vigo, Badajoz, Mallorca, Lleida, Elche si Gramenet, de la ultima retragandu-se din activitatea de fotbalist, in 2001.

Ca antrenor, Vilanova a fost o persoana cerebrala, analitica si ponderata. Un geniu al strategiei, cum l-au considerat antrenorii care au lucrat alaturi de el. Si-a inceput cariera de tehnician la FC Barcelona la jumatatea sezonului 2001/2002, la o echipa din cadrul clubului catalan, pentru care evoluau atunci Gerard Pique, Cesc Fábregas si Leo Messi.

Apoi el a pregatit echipele Palafrugell, Figueres si Terrassa. A revenit la FC Barcelona in sezonul 2007/2008, ca secund al lui Guardiola la FC Barcelona B, cu care a promovat din Tercera Division in Segunda Division B. Anul urmator, tandemul Guardiola (principal) -Vilanova (secund) a preluat conducerea primei echipe a FC Barcelona. Cei doi au castigat 14 trofee in patru ani. Echipa condusa de ei a intrat în istoria fotbalului mondial in 2009, când a castigat Liga Campionilor, campionatul Spaniei, Cupa Spaniei, Supercupa Europei, Supercupa Spaniei si Campionatul Mondial al cluburilor.

La 27 aprilie 2012, Tito Vilanova a fost numit antrenor principal al FC Barcelona pentru sezonul urmator, ca succesor al lui Pep Guardiola. Numirea sa s-a dovedit a fi o alegere foarte buna, FC Barcelona câstigând în 2013 campionatul Spaniei cu un numar de 100 de puncte, dupa un sezon perfect. Cu 100 de puncte din 114 posibile, FC Barcelona a egalat recordul de puncte in La Liga detinut de Real Madrid din sezonul 2011/2012.

In plus, catalanii au stabilit un record de 115 goluri marcate în 38 de etape. Un total de 32 de victorii, patru remize si doar doua infrangeri, 15 puncte diferenta fata de a doua clasata, Real Madrid, acestea sunt cifre ce arata cel mai bine parcursul lui Tito Vilanova la conducerea FC Barcelona in sezonul 2012/2013. Echipa din Barcelona a ajuns si in semifinalele Ligii Campionilor si ale Cupei Spaniei.

Vilanova a fost ales cel mai bun antrenor al anului 2014 de jurnalele Marca si Mundo Deportivo.

Tito Vilanova, care a fost nevoit sa renunte la conducerea tehnica a FC Barcelona in iulie 2013, din cauza unui cancer la glanda parotida, a incetat din viata vineri, la Barcelona, la o zi dupa ce a fost supus unei interventii chirurgicale, conform Mediafax.