Un scriitor francez pe nume Gabriel Malika a avut ideea de a scrie un roman de fictiune despre cum ar putea arata Campionatul Mondial de Fotbal pe care statul arab Qatar il va organiza in 2022. Este o competitie pe care oamenii de rand nu si-o doreau organizata in tara si un stat atat de mic si conservator, fara traditie fotbalistica nu ar fi trebuit sa primeasca acest drept, sustine autorul, citat de AFP.

Malika isi imagineaza in cartea sa Qatarina, cum vor arata stadioanele si cum vor arata orasele, mai ales capitala Doha. El spune ca turistii vor fi extrem de putini din cauza caldurii, a tarifelor mari de cazare si din cauza interdictiei legata de consumul de alcool. El isi imagineaza ca localnicii vor alege sa nu prea mearga la meciuri fiindca vor fi ingroziti de comportamentul strainilor care vor face baie in fantani pentru a se racori si vor campa peste tot, speriati de preturile mari de la hoteluri.

Autorul, care a trait doi ani in Qatar, spune ca a scris romanul pentru a arata cat de absurda a fost decizia FIFA de a acorda organizarea CM 2022 unei tari fara traditie fotbalistica. Malika mai spune ca o mare problema va fi si atitudinea arabilor fata de prostitutie, multi dintre suporterii urmand sa renunte la a mai veni din cauza numarului mare de restrictii care-i vor impiedica sa se distreze.

CM Qatar 2022 a starnit polemici uriase legate de perioada in care se va desfasura, multi sustinand ca ar trebui sa fie la final de an, pentru a se evita temperaturile de peste 50 de garde din timpul verii. Qatar-ul a fost criticat si din cauza modului in care sunt tratati muncitorii straini, dar au existat si acuzatii de coruptie, inalti oficiali declarand ca bogata tara araba a platit cu bani grei dreptul de a organiza competitia.