UEFA a anuntat ca se opune "cu fermitate" suspendarii procesului de licentiere in Romania, a informat forul european intr-un comunicat de presa trimis FRF-ului. Forul condus de Michel Platini recomanda insa adoptarea altor sanctiuni decat exluderea din Liga 1, in cazul formatiilor care nu reusesc sa indeplineasca criteriile de licentiere.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

"Ca raspuns la adresa dvs. din 21 martie 2014 si ca urmare a propunerii Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) din Romania de a suspenda procesul de licentiere a cluburilor pentru inscrierea in prima divizie, va rog sa tineti cont de faptul ca UEFA se opune cu fermitate acestei propuneri si nu sustine suspendarea conditiilor ce trebuie indeplinite de catre cluburi pentru a putea participa in prima divizie in sezonul 2014-2015.

O asemenea decizie ar pune in mare pericol credibilitatea procesului de licentiere a cluburilor in Romania si ar insemna un mare pas inapoi in ceea ce priveste obiectivele fundamentale ale sistemului de licentiere care a fost creat pentru a promova si a imbunatati fotbalul din Romania sub toate aspectele sale. Mai mult, acest fapt ar fi in contradictie cu recomandarile recente ale Consiliului de Strategie al Fotbalului Profesionist de a consolida sistemul de licentiere pentru participarea in competitiile domestice", se precizeaza in comunicatul UEFA.

"Este cunoscut faptul ca actualele dificultati financiare cu care se confunta cluburile din Romania transfoma intr-o provocare incercarea cluburilor de a indeplini cerintele de ordin financiar necesare procesului de licentiere. Acestea fiind spuse, cum aceste cerinte de ordin financiar au rolul de a imbunatati capacitatile economice si financiare ale cluburilor, este fundamental ca aceste cluburi sa continue sa fie evaluate conform acestor cerinte si sa fie incurajate sa le indeplineasca.

Totusi, pentru a nu risca prejudicierea fotbalului din Romania din cauza excluderii a numeroase cluburi ce nu indeplinesc cerintele de ordin financiar, este recomandat ca, in loc ca procesul de licentiere sa fie suspendat, alte sanctiuni (in afara excluderii) sa fie impuse acestora pentru a putea participa la Campionatul national al primei divizii", precieaza forul de la Nyon, conform Mediafax.

In 19 martie, la seminarul avand ca tema "Licentierea cluburilor din Liga I", reprezentanti ai cluburilor din Liga I, cu majoritate de voturi (cluburile Ceahlaul Piatra Neamt si FC Astra s-au abtinut), au decis sa solicite FRF demararea unei corespondente cu UEFA în vederea renuntarii la conditia licentierii pentru participarea la campionatul Ligii I, cu aplicare pentru editia de campionat 2014/2015, urmand ca licentierea sa se desfasoare numai pentru cluburile participante in competitiile europene.

Masura suspendarii obligativitatii detinerii licentei pentru participarea in Liga I s-ar fi aplicat doar pentru editia de campionat 2014/2015, cu conditia aprobarii ei de catre UEFA si de Adunarea Generala a FRF. Totodata gruparile din Liga I care vor participa în sezonul 2014/2015 în competitiile organizate de UEFA trebuie sa indeplineasca toate criteriile de licentiere prevazute in Regulamentul National de Licentiere a Cluburilor - editia 2013, inclusiv conditiile prevazute la criteriul financiar.

In ultimii ani, mai multe cluburi, printre care Rapid sau Gloria Bistrita, nu au indeplinit criteriile obligatorii pentru obtinerea licentiei, lucru care a dus la retrogradarea acestora in Liga a II-a la masa verde. Pierderea licentei a provocat de asemenea o serie de procese la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne si modificarea componentei Ligii I dupa inceputul competitiei.