Dumitru Dragomir (fostul sef al LPF) a fost retinut, luni, pentru 24 de ore de procurori pentru implicarea in scandalul drepturilor tv din Liga 1. Prejudiciul estimat este de 3 milioane de euro. Reactia oficiala a Parchetului - "S-a creat un circuit fictiv de intermediere a vanzarii drepturilor tv".

Dumitru DragomirFoto: Rompres

UPDATE ora 05:30 Dupa peste 5 ore de deliberari, magistratii Tribunalului Bucuresti au hotarat ca Dumitru Dragomir sa fie cercetat in libertate. Oamenii de afaceri Mihai Corbu si Radu Arhire au fost insa arestati preventiv, in dosarul privind vanzarea de catre LPF a drepturilor TV pentru meciuri.

La iesirea din tribunal, Dragomir a declarat: "Am avut incredere in justitia din Romania si uite ca s-a facut dreptate. I am very strong (Sunt foarte puternic, n.r.)", scrie Mediafax.

Decizia TB nu este definitiva si poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti (CAB).

UPDATE 23:50: Dragomir a fost adus la Tribunalul Bucuresti cu propunere de arest preventiv pentru 29 de zile

UPDATE 18:05 Omul de afaceri Mihai Corbu (n.r. actionarul unic al Capital Properties, firma careia Dragomir i-ar fi dat comisionul din drepturile tv) a fost si el retinut de procurori pentru 24 de ore.

Alaturi de Dumitru Dragomir, in dosar mai sunt implicate si alte sase persoane. Numele acestora nu a fost facut inca public.

Dumitru Dragomir a primit si o propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Conform procurorilor, prejudiciul este de aproximativ 3 milioane de euro. Aceasta suma ar fi fost transferata in contul unor persoane fictive, dar ar fi ajuns de fapt tot in conturile lui Dumitru Dragomir.

Fostul sef al LPF este acuzat de delapidare, evaziune fiscala si spalare de bani. In cursul zilei de marti, Dragomir va fi prezentat in fata judecatorilor.

Care este pozitia LPF-ului

"In cursul zilei de astazi, 7 aprilie 2014, cu ocazia efectuarii unei perchezitii domiciliare dispus in baza dispozitiilor noului Cod de Procedura Penala, reprezentantii organelor de cercetare penala ale politiei judiciare au ridicat de la sediul LPF mai multe inscrisuri avand legatura cu pretinse infractiuni savarsite pe parcursul derularii mandatului fostului Presedinte LPF, domnul Dumitru Dragomir.

Totodata, informam reprezentantii media ca pentru a nu afecta cursul anchetei, acestea sunt singurele precizari pe care le vom face pe acest subiect. Pentru orice alte detalii va rugam sa va adresati direct organelor de urmarire penala care efectueaza cercetari in aceasta cauza" - se precizeaza pe site-ul oficial al Ligii Profesioniste de Fotbal.

A facut inchisoare timp de 7 luni, dupa Revolutie

"Tot ce mi-am pus in plan de-a lungul vietii am realizat, absolut tot, nimic n-am facut intamplator. De la varsta de 25 de ani, pana la 46 de ani, am fost numai presedinte, cu o perioada de 7 luni cat am fost arestat dupa Revolutie. Dupa arestarea lui Postelnicu si a lui Marin Barbulescu, am fost arestat si eu. Am fost judecat de toate instantele militare ierarhice si m-au gasit nevinovat, pentru ca eram nevinovat" - Dumitru Dragomir la Dolce Sport.

Era sa moara in puscarie

"Nu am facut inchisoare niciodata, a fost un abuz! M-au arestat pentru ca eram cel cu banii de la Victoria (n.r. fost echipa de fotbal). Am stat sase luni de zile cu toata nomenclatura Partidului Comunist. A fost o situatie grea, dar eu radeam, ii luam la injuraturi. Era sa mor de doua ori in inchisoare. O data am avut un blocaj renal, nu mai puteam urina. Doctorul a spus ca mor pana dimineata, dar un gardian m-a scos din inchisoare, am luat un pumn de pastile si mi-am revenit", a completat Dragomir pentru Antena 1.

Citeste aici cum s-au desfasurat evenimentele in cazul retinerii lui Dumitru Dragomir.

Ce spune Alexandru Boc, fost vicepresedinte al LPF

"Comisionul a fost aprobat in Adunarea Generala. Nu am participat la discutii si la semnarea contractului, deci nu stiu mai mult.

Contractul a fost semnat de Dragomir si de domnul Popescu probabil, directorul economic de atunci. Pe mine nu m-a chemat nimeni la audieri si nici nu avea de ce sa ma cheme. Au mai fost anchete pe aceasta tema si s-au terminat favorabil pentru domnul Dragomir. Dansul mereu s-a acoperit de acte" - Alexandru Boc, fost vicepresedinte al LPF, pentru Dolcesport.

Comunicatul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti

"Din datele si probele administrate in cauza rezulta indicii rezonabile ca in perioada 2011-2013, patrimoniul Ligii Profesioniste de Fotbal a fost prejudiciat cu suma de 3.000.000 EURO, prin crearea unui circuit fictiv de intermediere a vanzarii unor pachete din drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal, in conditiile in care vanzarea reala s-a realizat prin negociere directa (fara intermediari) intre reprezentantii Ligii Profesioniste de Fotbal si reprezentantii societatii castigatoare.

De asemenea, rezulta indicii rezonabile ca suma de bani a fost spalata printr-un circuit fictiv in care sunt implicate mai multe societati comerciale. In cauza s-a inceput urmarirea penala. Activitatile au fost desfasurate beneficiind de sprijinul tehnic de specialitate al Serviciului Roman de Informatii si A.N.A.F. - Directia Generala Antifrauda Fiscala. Facem precizarea ca inceperea urmariri penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie" - Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti.

Cine este Capital Properties

Capital Properties este firma care ar fi incasat comisionul de 2,25 de milioane de euro, rezultati din achizitionarea ultimelor sase parchete ale Ligii 1 la fotbal. Actionarul unic al societatii este Mihai Corbu, un apropiat al lui Adrian Tarau, prietenul lui Zoltan Teszari (n.r. patronul RCS&RDS), dupa cum informeaza gsp.ro.

2,25 milioane de euro reprezinta 5% din cele 45 de milioane de euro pe care RCS&RDS le-a achitat pentru cele sase pachete din Liga 1.

Citeste aici povestea drepturilor de televizare.

Toate cifrele din vanzarea drepturilor tv din 2011

LPF a vandut drepturile tv ale Ligii 1 la fotbal pentru urmatoarele trei sezoane in schimbul sumei de101,184 milioane de euro cu TVA.

Cum au fost impartite pachetele:

  • RCS&RDS - pachetele 1, 3, 4, 5, 6, 7 si 9.
  • Antena 1 - pachetul 8
  • Dolce - pachetul 2.

De unde a obtinut LPF banii:

  • 36,6 milioane de euro (fara TVA) pentru primele trei pachete vandute (RCS&RDS, Antena 1 si Dolce)
  • 45 de milioane de euro (fara TVA) a primit LPF din partea RCS&RDS pentru ultimele sase pachete.
  • in total, LPF a incasat 81,6 milioane de euro (fara TVA) din partea televiziunilor. Daca adunam TVA-ul, suma totala ajunge la 101,184 milioane de euro cu TVA pentru drepturile tv ale Ligii 1 pentru trei sezoane.