Trofeul Balonul de Aur, pentru care finalisti sunt portughezul Cristiano Ronaldo (Real Madrid), argentinianul Lionel Messi (FC Barcelona) si francezul Franck Ribery (Bayern Munchen), va fi decernat luni seara, in cadrul unei ceremonii ce va avea loc la Zurich, conform Mediafax.

Balonul de Aur Foto: fifa.com

Cristiano Ronaldo, finalist pentru a sasea oara in ultimii sapte ani, considera ca merita sa castige trofeul: "Daca merit sa castig? Poate ca da, la fel ca anul trecut sau in urma cu doi ani. Cred ca merit Balonul de Aur in fiecare an".

Pentru Lionel Messi, un eventual succes luni ar reprezenta al cincilea sau trofeu Balonul de Aur consecutiv. "Este o placere sa ma numar printre finalisti si sunt foarte mandru. In opinia mea trofeele de echipa sunt cele care conteaza cel mai mult, dar este placut sa fii apreciat. Si daca nu voi castiga Balonul de Aur nu va fi o mare tragedie", a afirmat Messi, conform fifa.com.

Franck Ribery, finalist pentru prima data, a spus ca indiferent daca va obtine sau nu trofeul el este fericit ca se afla printre nominalizati. "Sunt bucuros ca sunt printre finalisti, alaturi de Cristiano Ronaldo si Messi".

FIFA va decerna luni si trofeul pentru jucatoarea anului, antrenorul anului - la fotbal masculin si fotbal feminin, premiul presedintelui FIFA, premiul pentru fair play si premiul Puskas. De asemenea, va fi anuntata World XI 2013, echipa ideala a anului.

Pentru jucatoarea anului, finalistele sunt Nadine Angerer (Germania), Marta (Brazilia) si Abby Wambach (SUA).

Finalistii pentru antrenorul anului sunt: Alex Ferguson (Manchester United, retras la finalul sezonului trecut), Jupp Heynckes (Bayern Munchen, retras la finalul sezonului trecut) si Jurgen Klopp (Borussia Dortmund).

In ceea ce priveste antrenorul anului pentru o echipa feminina, cei trei nominalizati sunt: Ralf Kellerman (Germania/ VfL Wolfsburg), Silvia Neid (Germania) si Pia Sundhage (Suedia).

Pentru Premiul Puskas, care se acorda celui mai frumos gol al anului, finalistii sunt suedezul Zlatan Ibrahimovici (Paris Saint-Germain), sarbul Nemanja Matici (Benfica Lisabona) si brazilianul Neymar (FC Barcelona). Zlatan Ibrahimovici a fost nominalizat pentru un gol marcat la 13 noiembrie 2012, la un meci amical Suedia - Anglia. Matici se afla pe lista pentru o reusita din 13 ianuarie 2013, de la partida Benfica Lisabona - FC Porto, din campionatul Portugaliei, iar Neymar a ajuns finalist datorita unui gol inscris pentru Brazilia, în data de 15 iunie 2013, la un meci cu Japonia, din Cupa Confederatiilor.

La evenimentul de luni vor fi prezente numeroase personalitati, intre care si legende ale fotbalului brazilian, care au obtinut cele cinci titluri mondiale ale Braziliei: Pele (1958, 1962, 1970), Amarildo (1962), Carlos Alberto (1970), Bebeto (1994), Cafu (1994, 2002), Ronaldo (1994, 2002).

Ceremonia va fi prezentata de modelul brazilian Fernanda Lima si de fostul international olandez Ruud Gullit.