Un gest facut de atacantul francez Nicolas Anelka dupa ce a marcat, sambata, primul sau gol in meciul pe care formatia lui, West Bromwich Albion, l-a disputat cu West Ham a provocat o reactie vehementa a Congresului Evreiesc European, care l-a considerat antisemit, relateaza Mediafax.

Anelka, gest antisemitFoto: Captura video

Anelka, autorul unei duble in meciul de la Londra, a facut un gest cunoscut in Franta sub numele "quenelle", fiind creat de un umorist-polemist, Dieudonne. Gestul este reprezentat de un brat indreptat in jos si celalalt inspre umarul opus, peste piept, si pentru unele persoane este un salut antisemit, iar pentru altele doar un salut impotriva regimului aflat la putere.

UPDATE Potrivit AFP, Federatia engleza de fotbal a anuntat ca a deschis o ancheta in acest caz.

Atacantul a afirmat dupa meci, pe contul sau de Twitter, in limbile engleza si franceza, ca a dorit doar sa faca o dedicatie speciala prietenului sau Dieudonne.

Gestul lui Anelka, nerepetat la al doilea sau gol, vine dupa ce ministrul francez de Interne, Manuel Valls, s-a declarat hotarat sa interzica spectacolele umoristului, care scot in evidenta, in opinia oficialului, o "mecanica a urii".

Ministrul francez al Sporturilor, Valerie Fourneyron, a calificat, tot pe Twitter, gestul lui Anelka drept unul "socant de provocator, dezgustator". "Nu este loc pentru antisemitism si incitare la ura pe terenul de fotbal", a precizat ministrul.

Reactia Congresului Evreiesc European a fost una vehementa, organizatia cerand reprezentantilor Premier League sa-l suspende pe fotbalistul pe care il acuza ca a facut un salut nazist, pentru a celebra un gol marcat. Intr-un comunicat al presedintelui Moshe Kantor, Congresul a calificat gestul "quenelle" drept un salut nazist invers. "Acest salut nu este altceva decat un salut nazist mai putin cunoscut si asteptam ca Anelka sa fie sanctionat de autoritati la fel cum ar fi facut infamul salut nazist cu bratul intins. Este dezgustator ca un fotbalist cu asemenea renume a facut un gest ofensator si plin de ura in fata a zeci de mii de spectatori. Nu trebuie sa fie loc pentru o astfel de intoleranta si un asemenea rasism in sport si noi asteptam ca responsabilii Premeir League, precum si cei ai politiei, sa-i acorde lui Anelka pedeapsa adecvata", a aratat Kantor, in comunicat.

Dieudonne M'Bala M'Bala a devenit celebru in anii 90 prin scheciurile sale realizate cu umoristul evreu Elie Semoun. Dieudonne a avut apoi o cariera individuala, exprimand din ce in ce mai mult opinii antisemite. El s-a apropiat de partidul de extrema dreapta Frontul National, al carui fost presedinte, Jean-Marie Le Pen, este nasul unuia dintre copiii sai.

Interzis de majoritatea canalelor mass-media, Dieudonne ramane foarte popular pe Internet, unele dintre inregistrarile sale video, in special cele in care le raspunde criticilor sai, fiind vizionate de peste doua milioane de ori.

West Ham United, cu Razvan Rat pe teren tot meciul, a terminat la egalitate, sambata, scor 3-3, partida cu West Bromwich Albion, din etapa a XIX-a a Premier League. Golurile gazdelor au fost marcate de J. Cole '4, Maiga '65 si Nolan '67, in timp ce pentru oaspeti au inscris Anelka '40, '45+1 si Berahino '69.