Campionatul European de fotbal din 2016 (gazduit de Franta) va avea la start un numar de 24 de echipe, informeaza frf.ro. Tragerea la sorti pentru preliminarii va avea loc pe 23 februarie 2014.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Se pot inscrie la preliminarii 53 de federatii. Franta este deja calificata, din postura de tara gazda.
  • Tragerea la sorti va avea loc pe 24 februarie 2014, la Nisa, in incinta Palais des Congres Acropolis.
  • Vor fi 9 grupe de calificare (8 grupe cu câte 6 echipe si una cu 5).

Sistemul tragerii la sorti

Concurentele se vor imparti in 6 urne valorice, pe baza sistemului coeficientilor acumulati de fiecare echipa nationala in urmatoarele competitii:

Cupa Mondiala FIFA 2010 (preliminarii si turneul final);

UEFA EURO 2012 (preliminarii si turneul final);

Cupa Mondiala FIFA 2014 (faza grupelor de calificare si jocurile de baraj).

Programul meciurilor

Elaborarea programului jocurilor va fi facuta de computer si publicata pe site-ul oficial al UEFA in aceeasi zi. Asadar, spre deosebire de precedentele preliminarii, programul meciurilor in fiecare grupa nu va fi stabilit in urma negocierilor dintre federatiile nationale (respectiv, in cazul ca acordul nu va fi realizat, prin tragere la sorti), ci va fi elaborat de computer.

Principiile de programare pe calculator a meciurilor:

a) Meciuri acasa/deplasare

- Echipele nu vor juca consecutiv mai mult de doua jocuri acasa sau doua jocuri în deplasare;

- Fiecare echipa începe si termina competitia cu o succesiune de jocuri acasa-deplasare sau deplasare-acasa;

- Pentru tarile cu ierni lungi: echipele acestora vor juca în deplasare în zilele de meci 4 si 5 (în lunile noiembrie si/sau martie).

b) Stadioane cu risc generat de clima

- Din aceasta categorie fac parte stadioanele echipelor apartinând tarilor care sunt expuse unor conditii de iarna grea;

- În aceeasi grupa de calificare se vor putea afla maxim trei tari cu astfel de conditii. Astfel de tari sunt Finlanda, Insulele Feroe, Islanda, Norvegia si Rusia (încadrate în categoria de iarna grea), respectiv Andorra, Belarus, Estonia, Lituania, Letonia, Suedia si Ucraina (iarna mai usoara).

c) Distante de transport

- Obiectivul este evitarea distantelor mari în meciurile duble;

- Relatiile de transport dintre tari sunt definite ca fiind – în calcul luându-se distantele dintre capitalele tarilor respective - conditionate (daca timpul de transport aerian este de peste 8 ore), semi-conditionate (între 6 si 8 ore) si neconditionate (mai putin de 6 ore);

- În aceeasi grupa de calificare vor putea fi extrase maxim trei tari care implica distante mari;

d) Situatia politica

- Conform deciziilor Comitetului Executiv al UEFA, nu vor putea fi extrase în aceeasi grupa urmatoarele tari: Armenia/Azerbaijan, Rusia/Georgia si Spania/Gibraltar.

e) Centralizarea drepturilor de UEFA

- Din considerente TV, echipele nationale reprezentând pietele TV de vârf vor juca în grupe de câte 6: Anglia, Spania, Germania, Italia si Olanda.

f) Constrângeri si preferinte

- Regulile de tragere la sorti au fost împartite în asa-numite “constrângeri” si „preferinte”;

- Constrângerile au prioritate asupra preferintelor;

- Ordinea de prioritate (si greutate) trebuie stabilita pentru toate regulile;

- Ordinea de prioritate a constrângerilor este urmatoarea: tari cu iarna grea (1), distante de transport (2), restrictii specifice privind echipele (3), ora de începere rezonabila (4);

- Ordinea de prioritate pentru preferinte este urmatoarea: piete de vârf (6), ora de începere târzie (7), repartizare regionala (7), repartizare egala a meciurilor/orelor de începere (9), informeaza frf.ro.