​Noul presedinte al LPF, Gino Iorgulescu, este un om de fotbal experiementat, dupa ce a trecut prin toate etapele, jucator, antrenor, presedinte de club si chiar presedinte-antrenor pentru o perioada de doua luni, informeaza Mediafax.

Gino IorgulescuFoto: AGERPRES

Gino Iorgulescu, nascut la 15 mai 1956, si-a inceput cariera de fotbalist la Dunarea Giurgiu, iar in 1975 s-a transferat la Sportul Studentesc, unde a fost coechipier, printre altii, cu actualul presedinte al FRF, Mircea Sandu. Cea mai mare parte a carierei de jucator a lui Iorgulescu este legata de gruparea din Regie. Doar un an, in sezonul 1976/1977, a jucat la Progresul Bucuresti, si apoi cateva luni, inainte de retragere, a evoluat in Belgia, la Germinal Beerschot, in sezonul 1989/1990.

Remarcandu-se ca un fundas central puternic si cu un bun joc aerian, Iorgulescu a fost selectionat de 49 de ori in echipa nationala. Dupa retragere, in 1990, a imbratisat pentru scurt timp cariera de antrenor, facand parte din staful primei reprezentative, ca secund, pe vremea selectionerilor Mircea Radulescu si Cornel Dinu. Odata cu demiterea lui Dinu, dupa esecul cu Cehoslovacia, de la Kosice, din 1993, Iorgulescu a abandonat meseria de antrenor, dar nu a parasit fotbalul.

In 1994, el a devenit conducatorul clubului FC National, functie pe care a indeplinit-o pana in octombrie 2005, cand a demisionat dupa ce gruparea a fost preluata de Constantin Iacov.

In 1999, Iorgulescu a redevenit antrenor pentru cateva etape, pastrandu-si in acelasi timp si functia de presedinte. Astfel, dupa demisia spaniolului Jose Ramon Alesanco, Iorgulescu a hotarat sa nu mai aduca un alt antrenor pentru o perioada de doua luni si a acceptat sa pregateasca echipa, sustinea el, la insistentele fotbalistilor si a Consiliului de Administratie. Dupa Revolutie, Iorgulescu a fost, oficial, primul si singurul presedinte-antrenor la nivelul primului esalon fotbalistic.

Ca presedinte de club, Iorgulescu a fost un aprig contestatar al arbitrilor, neezitand sa-i critice, sa-i recuze sau chiar sa-i fugareasca pe cavalerii fluierului. In 1999, în timpul partidei FC National - Rapid, scor 1-3 (0-0), Gino Iorgulescu, si antrenor in acel moment, a patruns pe teren si l-a alergat pe arbitrul Constantin Zotta, nemultumit ca acesta a validat un gol în favoarea oaspetilor.

Cu el l-a conducere, FC National a fost de trei ori aproape de titlu, terminand pe pozitia secunda a clasamentului, în editiile 1995/1996, 1996/1997 si 2001/2002.

Intr-un interviu din 1997, Iorgulescu prezenta astfel calitatile unui conducator de club: "Cred ca trebuie sa fie intelegator si de multe ori sa accepte si umilinta, cum acceptam noi cand stam pe la usi pe la unii sponsori sa cerem niste bani pentru activitatea asta fotbalistica. In afara de ambitie, tenacitate, sa faca o legatura buna intre antrenor si echipa, sa poata sa inteleaga pe toata lumea. Puteam sa stau sa fac o afacere, cum de altfel si incepusem si mergea bine, dar avand fotbalul in sange, am renuntat. Fotbalul asta este o boala, nu am putut sa stau decat doi ani deoparte."

Dupa ce a plecat de la FC National, el a mai avut o scurta experienta oficiala in fotbal. In ianuarie 2006, Comitetul Executiv al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) l-a numit in functia de manager general al echipei de fotbal a LPF.

In cei 11 ani în care a fost presedintele FC National, Iorgulescu a fost si opozant al lui Dumitru Dragomir, dar si partener de afaceri cu acesta. In 2000, Gino Iorgulescu a candidat prima data la sefia LPF, dar a pierdut in fata lui Dragomir. Trei ani mai tarziu, opt cluburi, printre care si FC National, au incercat schimbarea lui Dumitru Dragomir de la conducerea ligii, "puci" esuat in cele din urma, dupa ce seful LPF a primit sustinere politica.

Actualul sediu al Ligii Profesioniste de Fotbal a fost construit de Dumitru Dragomir pe un teren pe care l-a achizitionat de la Gino Iorgulescu. Iacov a facut o plangere penala, in care a sustinut ca LPF a cumparat terenul la un pret supraevaluat, dupa mai multe tranzactii dubioase. Iorgulescu si Dragomir au fost trimisi in judecata de DNA in 2008, pentru fapte de coruptie, dar justitia i-a achitat definitiv pe toti cei implicati in acest caz, in 2012.

Gino Iorgulescu s-a aflat si in atentia DIICOT, dupa ce ANAF a facut o plangere penala in 2006. Iorgulescu si Iacov au fost acuzati de evaziune fiscala in cazul transferurilor jucatorilor Gabriel Caramarin, Gigel Coman, Gabriel Canu, Adrian Olah si Jon McKain de la FC National la Poli Timisoara.

Iorgulescu a fost ales in functia de presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), el invingandu-l la alegerile de joi pe Dumitru Dragomir, care se afla la conducerea forului din 1996. Iorgulescu a primit 11 voturi, iar Dragomir 7. (Sursa Mediafax)