Curtea de Apel Bucuresti va rejudeca luni dosarul transferurilor in care opt oameni din fotbal sunt acuzati de spalare de bani si evaziune fiscala, anunta Agerpres, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, pe 20 mai, sa trimita spre rejudecare la CAB dosarul transferurilor, dupa ce a admis recursul declarat de DNA, dar si recursurile formulate de Gheorghe Popescu, Gheorghe Copos, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Jean Padureanu, Gheorghe Netoiu si fratii Ioan si Victor Becali.

"Caseaza in totalitate decizia penala recurata si trimite cauza spre rejudecarea apelurilor declarate de Parchetul de pe langa ICCJ - Directia Nationala Anticoruptie - Popescu Gheorghe, partile civile statul roman prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Liceul cu program sportiv 'Banatul' Timisoara. Respinge, ca inadmisibil, recursul declarat de partea civila AS Tractorul Brasov", se arata in decizia instantei.

Aceasta hotarare a fost luata cu majoritate de voturi, in acest sens exprimandu-se judecatoarele Corina Jijiie si Lucia Rog. In schimb, judecatoarea Lavinia Lefterache a facut opinie separata in sensul ca instanta sa admita recursul DNA si al lui Jean Padureanu si Gheorghe Popescu si sa inceteze procesul penal impotriva celor doi, pe motiv ca acestia au acoperit integral prejudiciul adus in dosar. De asemenea, Lavinia Lefterache considera ca dosarul trebuie rejudecat doar in privinta lui Gheorghe Copos, Cristian Borcea, Gheorghe Netoiu, Ioan si Victor Becali, deoarece in acest proces mai trebuie audiate mai multe persoane, cum ar fi Sica Puscoci, Dinu Gheorghe si Mircea Stoenescu, dar si sa se administreze noi probe.

Pe 12 noiembrie 2012, Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare pe patronul clubului Rapid George Copos. CAB a mai decis atunci condamnarea la trei ani de inchisoare cu suspendare a finantatorului de la Gloria Bistrita, Jean Padureanu, la patru ani de inchisoare a fostului director al Clubului de Fotbal Otelul Galati Mihai Stoica, la sapte ani de inchisoare cu executare a fostului finantator al FC Dinamo Bucuresti Cristian Borcea, la opt ani de inchisoare cu executare a fostului impresar Ioan Becali, la sapte ani de inchisoare cu executare a impresarului Victor Becali, la trei ani de inchisoare cu suspendare a fostului angajat al firmei 'Becali sport' Gica Popescu si la trei ani de inchisoare cu suspendare a fostului actionar la Clubul de Fotbal Dinamo Gheorghe Netoiu.

Totodata, CAB a hotarat obligarea celor opt inculpati la plata unor despagubiri catre ANAF si catre cluburile sportive implicate, precum si instituirea sechestru asigurator pe averile acestora pentru recuperarea prejudiciului. Toti cei opt oameni din fotbal au declarat recurs.

Pe 2 octombrie 2008, DNA i-a trimis in judecata pe George Copos, presedinte si patron al Clubului de Fotbal Rapid Bucuresti, Mihai Stoica, fost director al Clubului de Fotbal Otelul Galati, Jean Padureanu, presedinte al Clubului de Fotbal Gloria Bistrita, Gheorghe Popescu, fost angajat al firmei 'Becali sport'. Toti au fost acuzati de inselaciune, evaziune fiscala in forma continuata si spalare de bani.

In acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata Gigi Netoiu, fost actionar la Clubul de Fotbal Dinamo, pentru inselaciune, evaziune fiscala si spalare de bani, Cristian Borcea si fratii Ioan si Victor Becali, impresari, toti acuzati de inselaciune, evaziune fiscala, spalare de bani in forma continuata si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

DNA sustine ca faptele savarsite de cei opt inculpati au provocat un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari in dauna statului si de peste 10 milioane de dolari in dauna a patru cluburi de fotbal, o parte dintre banii obtinuti din transferuri fiind 'spalati' prin intermediul unor firme off-shore.

Rechizitoriul intocmit de procurori se refera la 12 transferuri ale unor fotbalisti romani efectuate de la cluburile Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul Galati catre cluburi din strainatate, in perioada 1999-2005.

Conform probatoriului administrat, intre Copos, Borcea, fratii Becali, Padureanu, Popescu si Netoiu ar fi avut loc transferuri bancare din sumele sustrase, banii fiind virati reciproc in conturile personale, fara justificare.