UDMR Covasna a sesizat FIFA privind "atitudini antimaghiare" la meciul Romania - Ungaria, cu referire la faptul ca suporterii romani au scandat "ca maghiarii sa paraseasca tara", transmite Mediafax.

Serviciul de asistenta juridica pentru minoritati "Miko Imre" din cadrul UDMR Covasna a trimis o scrisoare presedintiei FIFA in care atrage atentia asupra unor "atitudini antimaghiare" la meciul Romania-Ungaria, disputat, vineri, pe Arena Nationala din Bucuresti.

Semnatarii scrisorii, respectiv presedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, care este si presedintele Consiliului Judetean, presedintele UDMR Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, totodata, primarul municipiului Sfantu Gheorghe, si deputatul Marko Attila isi exprima regretul ca "din nou" trebuie sa apeleze la FIFA din cauza unor suporteri romani care au dat dovada de "atitudini antimaghiare".

"Din pacate nu este vorba de cazuri izolate, ci in ultima perioada a devenit o obisnuinta ca la meciurile de fotbal sa se scandeze ca maghiarii sa paraseasca tara", se subliniaza in scrisoare.

Semnatarii scrisorii solicita ca FIFA sa ia "o pozitie ferma" fata de cei care starnesc "atmosfera antimaghiara".

"Este inacceptabil pentru noi ca in timp ce urmarim la televizor meciul, sa vedem ca unii vor sa ne alunge din tara. Daca se intampla astfel de lucruri, de fiecare data trebuie sa avem o reactie ferma. Nu putem tolera ca meciurile de fotbal sau oricare alt eveniment sportiv sa fie spatiul invrajbirii, intolerantei si al urii", precizeaza semnatarii scrisorii.

De asemenea, cei trei lideri ai UDMR Covasna mentioneaza ca, in repetate randuri, au subliniat ca prin aceste apeluri scopul lor nu este de a tine publicul departe de evenimentele sportive, ci doar vor stadioane cu suporteri civilizati.

"Iar pentru aceasta este nevoie de masuri concrete, de schimbarea mentalitatii si al comportamentului", se mai arata in comunicat.

Semnatarii scrisorii sustin, de asemenea, ca astfel de evenimente lasa urme "adanci" in comunitatea maghiara din Transilvania, slabesc sentimentul de siguranta ale maghiarilor, starnesc frica si neincredere.

In aceste conditii, liderii UDMR Covasna cer FIFA sa semnaleze, prin luarea unor sanctiuni aspre, ca sportul nu inseamna ura, ci respect.

Reprezentativa Romaniei a invins, vineri seara, pe Arena Nationala, cu scorul de 3-0 (2-0), selectionata Ungariei, intr-un meci contand pentru grupa D de calificare la Cupa Mondiala din 2014, din Brazilia.