Comisia de Control si Disciplina a UEFA va analiza, in sedinta din 22 august, cazul echipei Steaua, care a inchis sedinta de pregatire dinaintea returului cu Vardar Skopje, din turul doi preliminar al Ligii Campionilor, si nu a acordat interviuri la finalul partidei, informeaza uefa.com, preluata de Mediafax.

UEFA a anuntat, joi, pe site-ul oficial, ca a deschis proceduri disciplinare legate de doua meciuri contand pentru mansa secunda a turului doi preliminar al Ligii Campionilor: Celtic Glasgow - Cliftonville si Vardar - Steaua.

In cazul Stelei, forul european va analiza faptul ca "s-au aprins petarde si s-au aruncat proiectile (articolul 16.2 al Regulamentului Disciplinar al UEFA)", precum si faptul ca "sedinta de pregatire a fost inchisa si nu s-au acordat interviuri dupa meci (anexa III a articolului 2, punctele 4 si 7, din regulamentul competitiei)."

In ceea ce priveste meciul Celtic - Cliftonville, UEFA va analiza faptul ca s-au aprins petarde.

Articolul 2.4 precizeaza: "Sesiunile de antrenament:

Ambele cluburi trebuie sa lase deschise antrenamentele din preziua meciurilor pentru cel putin 15 minute, in concordanta cu programul realizat in avans cu UEFA. Cele doua antrenamente trebuie sa fie aranjate de cluburi impreuna cu UEFA, astfel incat presa sa poata asista la amandoua.

In principiu, clubul vizitator isi desfasoara antrenamentul oficial pe stadionul unde are loc meciul, asta daca nu se ajunge inainte la un acord cu UEFA.

Fiecare club trebuie sa decida daca lasa intregul antrenament deschis sau doar primele sau ultimele 15 minute pentru presa. Daca un club decide sa lase deschise doar 15 minute, acestea se vor aplica intregii prese. Daca un club se decide sa lase doar 15 minute deschise, dar postul sau de televiziune doreste sa asiste la intreaga sedinta, atunci detinatorii de drepturi din tara respectiva si din cea a echipei vizitatoare trebuie sa beneficieze de acelasi drept.

Daca un club doreste ca propriul fotograf sa asiste la intreaga sedinta de antrenament (dintre care doar 15 minute sunt deschise pentru media), atunci acesta trebuie sa livreze UEFA, la cerere, fotografii care sa fie disponibile pentru presa internationala.

Daca un club nu organizeaza o sedinta completa de antrenament in preziua meciului, variante alternative trebuie stabilite cu UEFA, astfel incat media sa aiba acces minimum 15 minute la pregatirile echipei."

Articolul 2.7 este urmatorul: "Conferintele de presa de dupa meciuri si zona mixta

Conferinta de presa de dupa meci nu trebuie sa inceapa mai tarziu de 20 de minute de la fluierul final. Clubul gazda este responsabil pentru asigurarea intrastructurii tehnice necesare, inclusiv un traducator calificat cu o buna cunoastere a fotbalului. Ambele cluburi trebuie sa isi puna la dispozitie antrenorii pentru conferinta de presa.

Dupa meci, o zona mixta trebuie amenajata pe drumul dinspre vestiare spre autocare pentru media. Zona trebuie sa fie accesibila doar pentru antrenori, jucatori si reprezentantii media, oferind reporterilor ocazia de a realiza interviuri - trebuie sa includa o zona pentru detinatorii de drepturi, uefa.com si canalele TV ale cluburilor cat mai aproape de vestiare. In plus, ofiterul de presa al UEFA i-ar putea cere clubului gazda sa amenajeze o zona pentru nedetinatorii de drepturi, presa audio si scrisa. Clubul gazda trebuie sa se asiure ca intreaga zona mixta este sigura pentru jucatori si antrenori. Toti jucatorii ambelor echipe trebuie sa treaca prin zona amenajata. Totusi, jucatorii trebuie sa acorde interviuri la cererea detinatorilor de drepturi inainte de a oferi declaratii pentru platformele media ale clubului."

Delegatul UEFA la meciul de la Skopje, Mark Blackborne, a declarat, marti, pentru ProSport, ca va trece in raportul sau faptul ca Steaua nu a deschis presei antrenamentul oficial dinaintea meciului cu Vardar.

"O sa scriu tot in raport, dar decizia finala o ia UEFA. Nu este posibil asa ceva, am ramas uluit cand am auzit ca Steaua sustine ca antrenamentul nu trebuie sa fie deschis presei. E incredibil ce a facut clubul roman, am inteles ca nu au tinut nici o conferinta de presa. Eu de ce sunt aici, nu e meci sub egida UEFA? Regulamentul e unul singur", a afirmat Mark Blackborne.

Luni dupa-amiaza, la Skopje, reporterii ProSport si ProTV au fost agresati de Iulian Ionita zis "Buze", un bodyguard care au insotit lotul Stelei si de managerul Mihai Stoica, la antrenamentul oficial al formatiei antrenate de Laurentiu Reghecampf, inainte de returul cu Vardar din Liga Campionilor. Stoica si Ionita i-au smuls din maini telefonul mobil jurnalistei ProTV Alexandra Tanasescu si au sters imagini de pe acesta. Stoica le-a cerut jurnalistilor sa paraseasca arena si a proferat injurii la adresa lor. Alexandra Tanasescu a primit ingrijiri medicale la spital si i-a fost eliberat un certificat medico-legal.

Stoica si Ionita si-au recunoscut faptele in fata unui tribunal din Skopje, fiind amendati cu 25.000 de dinari (400 de euro) fiecare.

Dupa meci, antrenorul Laurentiu Reghecampf a participat la conferinta de presa, iar singurul jucator stelist care a discutat cu jurnalistii la Zona Mixta a fost fundasul Iasmin Latovlevici.

Campioana Romaniei, Steaua Bucuresti, s-a calificat in turul trei preliminar al Ligii Campionilor, dupa ce a trecut, cu scorul general de 5-1, de echipa macedoneana Vardar Skopje, in turul doi preliminar al competitiei.

Steaua a mai fost de curand in vizorul Comisiei de Disciplina a UEFA, care a deschis o procedura disciplinara dupa sentinta ICCJ in dosarul "Valiza". Membrii comisiei au anuntat, la 25 iunie, ca au decis ca gruparea campioana a Romaniei sa nu participe intr-o editie de cupa europeana in care se va califica, aceasta sanctiune fiind suspendata pentru o perioada de proba de cinci ani. Steaua risca excluderea din competitiile europene ca urmare a cazului de coruptie in care finantatorul FC Steaua, Gigi Becali, a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare.