"Acceptarea Stelei in Champions League se va face conform regulamentului in vigoare al Champions League. Momentan, UEFA nu face niciun alt comentariu legat de acest subiect", au transmis pentru HotNews.ro reprezentantii forului fotbalistic european, indicand si articolele care ar putea lasa Steaua in afara Ligii Campionilor. Potrivit articolelor din regulamentul UEFA campioana Romaniei poate fi exclusa din competitia continentala pentru ca a fost implicata direct sau indirect intr-o activitate de influentare a unui meci, insa decizia finala va fi luata doar de UEFA.

Raspunsul UEFA transmis HotNews.ro in legatura cu acceptarea Stelei in viitorul sezon al Ligii Campionilor:

"Acceptarea Stelei in Champions League se va face conform regulamentului in vigoare al Champions League. Criteriile de admitere si de integritate pot fi gasite la articolul 2 si 3. Momentan, UEFA nu face niciun alt comentariu legat de acest subiect" - UEFA, directia de comunicare.

Ce spune regulamentul UEFA in legatura cu problema Stelei - Articolul 2, litera g:

  • "Un club nu va putea participa in Champions League in cazul in care a fost implicat direct sau indirect in orice activitate care vizeaza aranjarea sau influentarea rezultatului unui meci la nivel national sau international, dupa intrarea in vigoare a articolului 50(3) din Statutul Uefa [n.r. 27 aprilie 2007]".

In acest caz, conform regulamentului UEFA, "pedeapsa se va intinde pe o perioada de un an de zile (n.r. un sezon competitional)".

La momentul producerii faptelor pentru care s-a dat condamnare in dosarul "Valiza", Gigi Becali nu detinea nici o functie oficiala in structura clubului Steaua, insa controla indirect activitatile de la club prin cunostintele si rudele sale.

Mai mult, Teia Sponte, condamnat si el la doi ani cu suspendare pentru complicitate la dare de mita in dosarul "Valiza", era la momentul producerii faptelor vicepresedintele Consiliului de Administratie al clubului Steaua, deci implicat direct in activitatile formatiei din Ghencea.

Potrivit regulamentului transmis HotNews.ro de catre reprezentantii UEFA, "in luarea unei decizii, UEFA se poate baza, dar nu in mod obligatoriu, pe hotararea unui organism national sau international sportiv sau instanta de judecata".

Daca la nivel international soarta Stelei nu e decisa, la nivel national Steaua nu va suferi nici o sanctiune, cel putin potrivit oficialilor de la Liga.

Dumitru Dragomir, presedintele LPF, a declarat ca Steaua nu va avea niciun fel de probleme din punct de vedere al regulamentelor sportive romanesti. Cazul "Valiza" este unul incheiat pentru comisiile Ligii Profesioniste de Fotbal.

In aceste conditii, participarea Stelei in viitoarea editie a Ligii Campionilor (editia 2013-2014) se afla doar in mainile UEFA.

Regulamentul UEFA, asa cum poate fi gasit pe site-ul oficial al forului european:

  • 2.04. To be eligible to participate in the competition, a club must fulfil the following criteria: (...) g) "it must not have been directly and/or indirectly involved, since the entry into force of Article 50(3) of the UEFA Statutes, i.e. 27 April 2007, in any activity aimed at arranging or influencing the outcome of a match at national or international level and must confirm this to the UEFA administration in writing".
  • 2.05 "If, on the basis of all the factual circumstances and information available to UEFA, UEFA concludes to its comfortable satisfaction that a club has been directly and/or indirectly involved, since the entry into force of Article 50(3) of the UEFA Statutes, i.e. 27 April 2007, in any activity aimed at arranging or influencing the outcome of a match at national or international level, UEFA will declare such club ineligible to participate in the competition. Such ineligibility is effective only for one football season. When taking its decision, UEFA can rely on, but is not bound by, a decision of a national or international sporting body, arbitral tribunal or state court. UEFA can refrain from declaring a club ineligible to participate in the competition if UEFA is comfortably satisfied that the impact of a decision taken in connection with the same factual circumstances by a national or international sporting body, arbitral tribunal or state court has already had the effect to prevent that club from participating in a UEFA club competition".

Articol actualizat:

Minuta sentintei din dosarul "Valiza": Becali condamnat pentru doua infractiuni de dare de mita, una dupa 2007

Articolul din regulamentul Uefa ce vizeaza soarta Stelei in CL

Articolul din regulamentul Uefa ce vizeaza soarta Stelei in CL

Foto: Hotnews

Articolul din regulamentul UEFA ar fi putut contine o prevedere ce se putea dovedi decisiva pentru soarta clubului din Ghencea.

Astfel, punctul g) al articolului 2 spune ca pentru a participa in Champions League, o echipa nu trebuie sa fi fost implicata direct sau indirect in activitati de aranjare sau influentare a unui meci, ulterior intrarii in vigoare a articolului 50, alineatul 3 din Statul UEFA, adica dupa 27 aprilie 2007.

In dosarul "Valiza" in care a fost condamnat pentru mita, Becali a fost acuzat de procurori pentru doua fapte petrecute in doua momente diferite - una dupa si alta inainte de intrarea in vigoare a acelui articol invocat de Uefa: situatia premierii jucatorilor U Cluj - in mai 2008 - si situatia premierii jucatorilor echipei Gloria Bistrita - in 2006.

Instanta, in decizia pronuntata marti (vezi aici minuta sedintei), a considerat ca premierea este mita si l-a condamnat pe Becali pentru dare de mita pentru ambele momente - 2008 (U Cluj) si 2006 (Gloria Bistrita).

Astfel, una dintre cele doua infractiuni comise de Becali s-a petrecut dupa intrarea in vigoare a articolului invocat de UEFA.

Citeste mai multe despre caz: