A castigat Liga Campionilor in 1997 (a trecut de Juventus in ultimul act), dar la doar sapte ani distanta a fost aproape de faliment. Borussia Dortmund a trecut prin clipe foarte grele in 2004 - clubul acumulase datorii de 200 de milioane de euro, iar un mic ajutor a venit surprinzator din partea marii rivale - Bayern Munchen: un imprumut de doua milioane de euro.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

Borussia a trait prin momente delicate la inceputul anilor 2000. Fosta castigatoarea a Champions League (n.r. in 1997) a pierdut foarte multi bani in urma scaderii actiunilor sale (formatia este listata la bursa), iar datoriile gruparii au ajuns la aproximativ 200 de milioane de euro.

Aflati intr-o situatie critica, oficialii celor din Dortmund au inceput sa vanda cei mai importanti jucatori, precum si numele stadionului ("Westfalenstadion" s-a transformat in "Signal Iduna Park" din decembrie 2005 si pana in 2021).

Un ajutor nesperat a venit si din partea celor de la Bayern, marii rivali imprumutandu-i pe cei de la Borussia cu doua milioane de euro. "A fost un moment foarte greu pentru Dortmund. Sunt un mare fan al traditiilor si cred ca echipele nu trebuie sa moara din aceasta cauza", a declarat Uli Hoeness, presedintele bavarezilor.

Episodul nu a fost insa singular, de-a lungul timpului Bayern oferind bani si altor echipe precum FC St. Pauli sau Munchen 1860.

"Intreaga poveste e adevarata. Bayern a imprumutat fostei conduceri doua milioane de euro intre septembrie si octombrie 2004. Primul milion si jumatate a fost returnat in aproape o luna, dupa o marire de capital, iar cealalta jumatate a fost rambursata in iunie 2005" - Thomas Tress, directorul financiar al Borussiei Dortmund.

"A fost o fapta onorabila, dar nu au fost banii care au rezolvat situatia", a conchis Tress.

La doar noua ani distanta, Borussia Dortmund se afla in finala Champions League, urmand sa o intalnesca chiar pe Bayern Munchen (Wembley, 25 mai, ora 21:45).