​A fost adus ca un salvator la Madrid, dar a plecat pe usa din spate. Jose Mourinho nu a reusit sa aiba rezultatele scontate pe Santiago Bernabeu, mariajul tehnicianului portughez cu "albii" incheindu-se inainte de expirarea contractului. "A costat prea mult pentru ceea ce a realizat in trei ani", se precizeaza in presa iberica dupa despartirea galacticilor de cel cunoscut drept "The Special One". Concluzia jurnalistilor spanioli - aventura lui Mou la Madrid - paguboasa.

In vara lui 2010, Madridul anunta cu mare fast venirea lui Jose Mourinho la echipa. Tehnicianul lusitan de-abia castigase Champions League cu Inter, o formatie mult sub pretentiile Realului.

Obiectivele lui Jose erau clare: oprirea hegemoniei Barcelonei in Primera Division si cucerirea trofeului cu numarul zece in Champions League.

Dupa trei ani de zile, Mourinho se poate lauda cu un titlu (2011-2012), o Cupa a Spaniei (2010-2011) si o Supercupa a Spaniei (2012-2013). Mult prea putin pentru un club cu istoria si pretentiile Realului.

Intelegerea dintre Mourinho si Real ar fi trebuit sa mai dureze cel putin doi ani, conform contractului semnat intre cele doua parti. S-a ajuns insa la o despartire amiabila.

Cifrele lui Jose Mourinho la Real Madrid

A pregatit-o pe Real in 176 de partide. S-a impus in 127, a remizat in 27 si a pierdut 22 de intalniri. Pe 1 iunie, Mourinho va implini 1101 zile pe banca galacticilor.

Conform presei spaniole, Mourinho este antrenorul cel mai scump din istoria Realului. S-au cheltuit 220 de milioane de euro in mandatul lusitanului, iar rezultatele in cei trei ani au fost modeste.

Cat a cheluit in fiecare sezon pe jucatori:

Primul an - a adus sase jucatori in schimbul a 74 de milioane de euro

Al doilea an - a transferat sase fotbalisti in schimbul a 55 de milioane de euro

Al treilea an - au venit trei jucatori in schimbul a 33,5 milioane de euro.

"Mourinho a luat decizia de a pleca si am ajuns la un acord comun. Motivele pe care mi le-a prezentat stau in picioare. Plecarea lui nu presupune nicio compensatie financiara. N-a fost usor pentru el in acesti trei ani, presiunea a fost uriasa" - Florentino Perez, presedinte Real Madrid.

Ce i s-a reprosat lui Mourinho in cei trei ani la Real Madrid:

* A impus un stil defensiv pe alocuri, cu multi inchizatori.

* Nu a tinut cont de palmaresul si trecutul unor jucatori, pe care i-a inlaturat usor din prima echipa: ex. Raul, Casillas.

* A transferat jucatori care nu au dat satisfactie, cu toate ca au fost adusi pe multi bani: Sahin, Coentrao, Carvalho, Altintop, Adebayor, Canales, Pedro Leon, etc.

* A transformat un club cu o imagine impecabila intr-unul pus mereu pe scandal. Sub mandatul lui Jose, Realul a devenit o echipa care a vorbit mai mult in afara terenului, la conferintele de presa.

* Scandalurile dese in care a fost implicat: cu Tito Vilanova (i-a bagat degetul in ochi dupa un meci pe Camp Nou), cu Guardiola (i-a reprosat mereu ca rezultatele sale sunt artificiale), cu suporterii Realului (le-a spus ca nu se pricep prea bine la fotbal in momentul in care a inceput sa fie contestat).

* A avut conflicte de-a lungul timpului chiar si cu jucatorii pe care ii pregatea la Real: cu Kaka, cu Casillas, cu Pepe etc.

* A terminat sezonul fara niciun trofeu cucerit, lucru de neconceput la un club precum Real Madrid (a pierdut finala Cupei Spaniei chiar pe "Santiago Bernabeu", in fata rivalilor de la Atletico Madrid).

* A fost pe banca echipei la una dintre cele mai rusinoase infrangeri in fata Barcelonei: 0-5 pe 29 noiembrie 2010, in Primera Division.

* A efectuat 15 transferuri in mandatul sau, dar doar Ozil, Khedira, Di Maria, Modric si Varane au dat satisfactie

Mandatul lui Jose Mourinho la Real Madrid a avut si aspecte pozitive:

* A reusit in sezonul 2011-2012 sa opreasca dominatia Barcelonei in Primera Division. A cucerit titlul cu 100 de puncte acumulate (record) si 121 de goluri marcate. In plus, Realul a avut doar doua infrangeri in tot sezonul.

* A invins-o pe Barcelona in finala Cupei Spaniei, scor 1-0, reusind in acest fel sa ii faca fericiti pe suporterii galacticilor.

* De asemenea, Realul a castigat Supercupa Spaniei in fata mareului rival (2012-2013), iar Barcelona s-a inclinat in fata Madridului si in Cupa Spaniei (Ronaldo si compania s-au impus cu 3-1 pe Camp Nou, dupa o partida in care galacticii si-au aratat superioritatea).

* L-a promovat la prima echipa pe Raphael Varane, una din marile sperante ale fotbalului francez.