Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) reia marti dezbaterile in dosarul privind transferurile de jucatori in care opt oameni de fotbal au fost condamnati la pedepse de la opt ani de inchisoare cu executare la trei ani cu suspendare, potrivit Agerpres.

La ultimul termen al procesului, din 5 martie, instanta a amanat dezbaterile, dupa ce avocatii au invocat faptul ca nu a fost respectata procedura de citare a clubului de fotbal Otelul Galati, parte responsabila civilmente in aceasta cauza.

Daca nu mai intervine o problema de procedura, instanta ar putea incepe marti judecarea pe fond a recursului in acest dosar.

Pe 12 noiembrie 2012, Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare pe patronul clubului Rapid, George Copos.

CAB a mai decis atunci condamnarea la trei ani de inchisoare cu suspendare a finantatorului de la Gloria Bistrita, Jean Padureanu, la patru ani de inchisoare a fostului director al Clubului de Fotbal Otelul Galati Mihai Stoica, la sapte ani de inchisoare cu executare a fostului finantator al FC Dinamo Bucuresti Cristian Borcea, la opt ani de inchisoare cu executare a fostului impresar Ioan Becali, la sapte ani de inchisoare cu executare a impresarului Victor Becali, la trei ani de inchisoare cu suspendare a fostului angajat al firmei 'Becali sport' Gica Popescu si la trei ani de inchisoare cu suspendare a fostului actionar la Clubul de Fotbal Dinamo Gheorghe Netoiu.

Totodata, CAB a hotarat obligarea celor opt inculpati la plata unor despagubiri catre ANAF si catre cluburile sportive implicate, precum si instituirea sechestru asigurator pe averile acestora pentru recuperarea prejudiciului.

Pe 2 octombrie 2008, DNA i-a trimis in judecata pe George Copos, presedinte si patron al Clubului de Fotbal Rapid Bucuresti, Mihai Stoica, fost director al Clubului de Fotbal Otelul Galati, Jean Padureanu, presedinte al Clubului de Fotbal Gloria Bistrita, Gheorghe Popescu, fost angajat al firmei 'Becali sport'.

Toti sunt acuzati de inselaciune, evaziune fiscala in forma continuata si spalare de bani.

In acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata Gigi Netoiu, fost actionar la Clubul de Fotbal Dinamo, pentru inselaciune, evaziune fiscala si spalare de bani, Cristian Borcea si fratii Ioan si Victor Becali, impresari, toti acuzati de inselaciune, evaziune fiscala, spalare de bani in forma continuata si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

DNA sustine ca faptele savarsite de cei opt inculpati au provocat un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari in dauna statului si de peste 10 milioane de dolari in dauna a patru cluburi de fotbal, o parte dintre banii obtinuti din transferuri fiind 'spalati' prin intermediul unor firme off-shore.

Rechizitoriul intocmit de procurori se refera la 12 transferuri ale unor fotbalisti romani efectuate de la cluburile Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul Galati catre cluburi din strainatate, in perioada 1999-2005.

Conform probatoriului administrat, intre Copos, Borcea, fratii Becali, Padureanu, Popescu si Netoiu ar fi avut loc transferuri bancare din sumele sustrase, banii fiind virati reciproc in conturile personale, fara justificare.