Barcelona a reusit sa intoarca rezultatul din partida tur cu AC Milan (0-2), catalanii ajungand in "sferturile" Champions League dupa o victorie categorica, scor 4-0. Messi (5', 40'), Villa (55') si Jordi Alba (90+2') au marcat pentru iberici. Galatasaray a ajuns si ea printre cele mai bune opt echipe de pe "Batranul Continent", dupa ce a castigat cu 3-2 pe terenul celor de la Schalke (in tur a fost 1-1).

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

Rezumatul partidei Barcelona - AC Milan.

Barcelona - AC Milan 4-0 (Messi 5', 40', Villa 55', Alba 90+2')

(in tur 0-2)

Barcelona a reusit ceea ce putini credeau ca e posibil: calificarea in sferturile Champions League dupa ce in tur fusese batuta de AC Milan cu 0-2. "O revenire de senzatie ("remontada") e singurul lucru pe care generatia mea nu l-a facut pina acum", spunea acum o saptamina Xavi, dirijorul de geniul al Barcelonei. Multi au ris in barba cind si Pique a declarat inainte de meci ca Barca poate intoarce calificarea. Seria negativa a Barcelonei din ultima luna, infringerile in fata lui Milan si Real Madrid, lipsa antrenorului Tito Vilanova de pe banca (Tito face un tratament complex anti-cancer in SUA) - toate erau argumente valide ale celor care vorbeau de finalul actualei generatii a Barcelonei.

Numai ca jucatorii catalani au dat un raspuns magnific acolo unde se pricep cel mai bine. Pe teren. Rezervati in declaratii, mai degraba absenti din spatiul public - in traditia inceputa de Cruyff si continuata de Rijkaard, Guardiola si Vilanova - Messi, Xavi, Iniesta si compania au spulberat AC Milan si se pregatesc de sferturile in care - surpriza - ar putea reintilni Real Madrid.

Jocul a inceput practic de la 1-0 pentru catalani: Messi si Xavi au crosetat intr-o viteza incredibila la marginea careului milanez, iar argentinianul a marcat cu un sut aproape de vinclu. Abbiati n-a miscat la executia fulgeratoare a lui Messi.

Minutul 48 a fost cheia partidei. La o greseala uriasa a lui Mascherano, francezul Niang (19 ani) a scapat singur cu Valdes, dar a lovit bara dintr-o situatie ideala. Camp Nou amutise. Peste un minut, Messi a confiscat iar mingea si, cu un sut printre picioarele lui Mexes, a marcat pentru 2-0. Si Barca intra la cabine cu situatia egala pe total. Dar si cu amenintarea unui gol milanez care ar fi intors iar soarta jocului. Posesia la pauza? Barca - 72%.

Repriza secunda a inceput tot sub dominarea Barcelonei. Si a venit minutul 55, cind Iniesta, bijuteria de la mijlocul terenului, a interceptat la 30 de metri si mingea a ajuns la Villa. David Villa, prea des lasat pe banca in ultimul sezon, a finalizat in stil de mare campion si Camp Nou a erupt.

Barca mai avea nevoie de un gol insa pentru a anula orice sansa de revenire a diavolului milanez. Si golul a venit. Inevitabil, logic, asteptat de milioanele de telespectatori incintati de stilul Barca. Erau prelungirile, si Jordi Alba a marcat din pasa lui Sanchez, deschis la rindul sau de un Messi care a jucat rolul de clarvazator. Acelasi Jordi Alba care, cu citeva minute mai inainte, salvase in expremis in fata lui Robinho.

Asa s-a scris istoria unui meci care a readus Barcelona si stilul sau in prim-plan. O Barcelona care arata ca are in continuare resurse sa surprinda, sa incinte si sa cistige. O Barcelona care, cu un Messi "monstruos" (cum scrie Gazzetta dello Sport), spulbera tot. Acum, suflarea catalana il asteapta acasa pe Tito Vilanova. Cu capitanul la timona, Champions League nu mai pare un vis indepartat.

Barcelona (4-3-3) Valdes - Dani Alves, Pique, Mascherano, Jordi Alba - Xavi, Busquets, Iniesta - Villa, Messi, Pedro. Antrenor: Jordi Roura

AC Milan (4-3-3) Abbiati - Abate, Mexes, Zapata, Constant - Montolivo, Ambrosini, Flamini - Boateng, Niang, El Shaarawy. Antrenor: Massimiliano Allegri

Schalke - Galatasaray 2-3 (Neustädter 17', Bastos 63' - Altintop 37', Yilmaz 37', Umut Bulut 90+5')

(in tur 1-1)

Schalke (4-2-3-1) Hildebrand - Uchida, Matip, Howedes, Kolasinac - Hoger, Neustadter - Farfan, Draxler, Bastos - Pukki. Antrenor: Jens Keller

Galatasaray (4-4-2) Muslera - Eboue, Nounkeu, Semih Kaya, Riera - Ham. Altintop, Melo, Inan, Sneijder - Drogba, Burak Yilmaz. Antrenor: Fatih Terim.