​Lionel Messi a castigat cel de-al patrulea Balon de Aur consecutiv (luni, 7 ianuarie, la Zurich), iar printre cei care l-au votat pe decarul Barcelonei s-a numarat si selectionerul Victor Piturca.

HotNews.roFoto: Hotnews

In prima faza a intrecerii, Piturca i-a nominalizat pe Lionel Messi, Radamel Falcao si Cristiano Ronaldo. Atacantul celor de la Atletico Madrid nu a prins insa primele trei locuri. Selectionerul l-a ales pe Messi in marea finala de la Zurich.

Alegerile lui Razvan Rat in 2012: Lionel Messi, Zlatan Ibrahimovic si Cristiano Ronaldo.

In 2011, Victor Piturca i-a votat pe Lionel Messi, Cristiano Ronaldo si Xavi pentru marea finala a Balonului de Aur. Razvan Rat (capitanul tricolorilor) i-a ales pe Messi, Iniesta si Ronaldo.

La 25 de ani, Messi, care a inscris 91 de goluri in anul 2012 pentru clubul sau si pentru echipa nationala, ii devanseaza astfel pe ceilalti jucatori care au castigat titlul de trei ori: olandezii Cruyff (71, 73, 74) si Van Basten (88, 89, 92) si francezul Platini (83, 84, 95), actualul presedinte al UEFA.

Palmaresul ceremoniei de la Zurich:

Balonul de Aur:

1. Lionel Messi (ARG)

2. Cristiano Ronaldo (POR)

3. Andrés Iniesta (SPA)

Antrenorul de fotbal masculin al anului:

1. Vicente Del Bosque (SPA)

2. Jose Mourinho (POR)

3. Pep Guardiola (SPA)

Echipa anului: Casillas (SPA) - Dani Alves (BRA), Gerard Pique (SPA), Sergio Ramos (SPA), Marcelo (BRA) - Xabi Alonso (SPA), Xavi Hernandez (SPA), Andrés Iniesta (SPA) - Messi (ARG), Falcao (COL), Ronaldo (POR)

Cel mai frumos gol al anului

1. Miroslav Stoch (SVK)

2. Falcao (COL)

3. Neymar (BRA)

Premiul fair-play: Federatia uzbeka de fotbal

Premiul presedintelui FIFA: Franz Beckenbauer (GER)

Jucatoarea anului:

1. Abby Wambach (USA)

2. Marta (BRA)

3. Alex Morgan (SUA)

Antrenorul de fotbal feminin al anului: Pia Sundhage (SUA/SWE).