Argentinianul Lionel Messi a fost desemnat cel mai bun marcator mondial in 2012 de Federatia internationala de istorie si statistica in fotbal (IFFHS), care premiaza fotbalistul care inscrie cele mai multe goluri intre 1 ianuarie si 31 decembrie, in meciuri ale primei reprezentative, la Jocurile Olimpice si in partidele de club continentale si internationale oficiale.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

Messi, care a castigat si in 2011, si-a repetat succesul, cu 25 de goluri (12 cu selectionata argentiniana si 13 in partidele internationale de club), egaland recordul stabilit in 1909 de englezul Vivian John Woodward, fost jucator la Tottenham si Chelsea, care a inscris de 25 de ori in 10 jocuri ale echipei nationale.

Brazilianul Neymar si-a valorificat prezenta la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, unde a marcat 3 goluri. Cu toate acestea s-a situat pe locul 2 in aceasta ierarhie, depasindu-l totusi pe portughezul Cristiano Ronaldo, clasat al 3-lea.

Messi, 25 de ani, este primul jucator al secolului XXI care a realizat o "dubla" ca golgheter mondial si golgheter mondial din prima divizie, in acelasi an.

Primul care a reusit acest lucru a fost englezul Stephen Bloomer, in 1896. Jucatorul de la Derby County a repetat "dubla" in 1897 si 1901, subliniaza agentia EFE, citata de Agerpres.