Meciurile de pregatire pentru Cupa Mondiala din 2010, disputate de Africa de Sud, tara ce a gazduit competitia internationala, au fost obiectul unor pariuri trucate, conform unui raport al FIFA, a anuntat, sambata, Federatia Sud-africana de Fotbal (SAFA).

FIFA a demonstrat "intr-un mod irefutabil" ca meciurile amicale de pregatire ale Africii de Sud pentru Cupa Mondiala din 2010 au fost trucate, se arata intr-un comunicat al SAFA, transmite AFP citat de Mediafax.

Instigatorul fraudei este Wilson Raj Perumal, om de afaceri din Singapore condamnat deja pentru fapte similare, in special in Finlanda, in 2011.

Raj Perumal folosea o firma care avea ca scop declarat participarea la dezvoltarea fotbalului, dar care in realitate contribuia la coruperea federatiei sud-africane in scopul aranjarii meciurilor amicale ale echipei nationale.

"Perumal si 4U au abordat SAFA inainte de Cupa Mondiala si i-au propus un ajutor pentru dezvoltarea arbitrajului. Oferta includea punerea la dispozitie a arbitrilor acreditati de FIFA pentru meciurile de pregatire pentru CM-2010", a mentionat forul sud-african.

In meciurile amicale dinaintea CM, nationala Africii de Sud s-a impus cu scorul de 5-0 in fata Guatemalei, cu 2-1 in fata Columbiei si cu 4-0 in fata Thailandei, dupa care a remizat cu Bulgaria, scor 1-1.

Aceste jocuri au provocat suspiciuni in perioada respectiva, din cauza penaltiurilor controversate, in special partidele cu Guatemala si Columbia.

"Raportul FIFA a identificat mai multi oficiali ai SAFA in legatura cu firma 4U si a cerut o ancheta aprofundata in legatura cu acest caz", a subliniat SAFA.