Operatia la care a fost supus, marti, presedintele de onoare al FC Steaua Bucuresti, Helmuth Duckadam, s-a incheiat cu succes, dupa aproape noua ore, au declarat, pentru Mediafax, reprezentantii Spitalului Floreasca din Capitala.

Helmuth Duckadam, presedintele SteleiFoto: AGERPRES

Potrivit surselor citate, statea lui Duckadam este buna, iar sotia acestuia discuta, in prezent, cu medicul Serban Branisteanu, seful echipei care a efectuat interventia chirurgicala, pentru a afla detalii despre operatie.

Interventia chirurgicala a vizat eliminarea cheagurilor de sange de pe artera bratului drept si introducerea unei grefe pe portiunea de artera subtiata, potrivit unor surse medicale.

Operatia a fost programata initial pentru luni, insa, pentru ca au fost descoperite noi leziuni in urma unei investigatii angio-RMN, s-a impus amanarea cu o zi a interventiei.

Duckadam a fost operat de catre o echipa de medici condusa de Serban Bradisteanu, seful Clinicii de chirurgie cardiovasculara a Spitalului Floreasca

Presedintele de onoare al FC Steaua a efectuat, luni, o serie de investigatii, printre care angio-RMN, care au pus in evidenta alte leziuni decat cele identificate pana acum, respectiv pe vasele energente de la aorta, au spus surse medicale.

Fostul portar a fost internat in 19 septembrie la Spitalul de Urgenta Floreasca, fiind supus unor investigatii complexe, in vederea interventiei chirurgicale.

Diagnosticul pus initial de medici in cazul Duckadam este insuficienta arteriala acuta la bratul drept, ceea ce inseamna ca un segment al arterei este infundat, iar sangele nu mai circula asa cum ar trebui, in aceasta zona formandu-se cheaguri care preseaza asupra vaselor. Din pacate, exista riscul ca in orice moment un cheag sa se desprinda si sa se indrepte catre inima, spun specialistii.

Incepand din 19 septembrie, Duckadam urmeaza un tratament anticoagulant pentru a-i regla circulatia sanguina si abia apoi va intra in sala pentru un by-pass arterial. Aceasta operatie presupune eliminarea cheagurilor de sange si introducerea unei grefe pe portiunea de artera subtiata, creand astfel o punte de legatura.

Interventia chirurgicala este absolut necesara in cazul fostului portar, echipa operatorie fiind pregatita pentru interventie

Bratul sau este acum deformat, dupa ce pe artera axilara s-a format un anevrism masiv de 9 pe 8 centimetri, care contine in interior multiple cheaguri de sange. Acest lucru a cauzat o inflamatie mare la nivelul umarului fostului portar, anevrismul cuprinzand, de asemenea, si structuri nervoase. Medicii spun ca eliminarea acestor cheaguri este absolut necesara, pentru ca, in caz contrar, exista pericolul unui accident vascular cerebral.

Cel mai probabil, operatia va consta in eliminarea anevrismului si refacerea cu ajutor unei grefe a fluxului arterial.

Helmuth Duckadam a fost internat, in 7 septembrie, la Sectia de Chirurgie Cardiocasculara din Constanta cu diagnosticul "insuficienta arteriala acuta la antebratul drept". A fost externat o zi mai tarziu dupa ce a suferit un interventie la antebrat. La mai putin de o saptamana, in 13 septembrie, Duckadam a fost din nou internat,din cauza durerilor, dar de acea data, la Spitalul Militar din Capitala. In 18 septembrie, Helmuth Duckadam a fost internat la Spitalul Floreasca unde a fost supus unor investigatii complexe in vederea operatiei.

Helmut Duckadam are aceasta suferinta inca din 1986, la doar doua luni dupa ce a castigat cu Steaua cupa campionilor europeni la Sevilla, intrand in Cartea Recordurilor pentru ca a aparat patru penalty-uri.

In 2009, fostul portar al echipei Steaua Helmuth Duckadam a suferit o operatie de inlocuire a unui vas de sange la mana dreapta, la Timisoara.

Duckadam a castigat cu Steaua Cupa Campionilor Europeni in 1986, la Sevilla, cand a aparat patru penaltiuri, intrand in Cartea Recordurilor. Cu "ros-albastrii" a mai cucerit doua titluri de campion si o Cupa a Romaniei. Are 133 de meciuri in prima liga si doua selectii la echipa nationala.