Curtea de Apel Bucuresti a anulat decizia Federatiei Romane de Fotbal de dezafiliere a Universitatii Craiova.Sentinta nu e definitiva.

Adrian MititeluFoto: AGERPRES

Contactat de Realitatea TV, Mitica Dragomir, presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, a declarat: "Nici nu ma intereseaza. Daca vor avocatii, sa faca recurs, daca nu, nu".

El a precizat insa ca Univesitatea Craiova are nevoie de licenta, "si daca are datorii nu poate obtine licenta. Iar licenta o ia de la UEFA. Acolo ce mai face?", s-a intrebat el, inainte de a raspunde: "Pana nu plateste datoriile nu poate".

Mitica Dragomir a sustinut ca patronul Universitatii Craiova are "datorii la fisc, la jucatori si a luat peste 1,6 milioane printr-o escrocherie". "E treaba de divizia B", a rezumat acesta.

"S-a castigat procesul, s-a anulat decizia de excludere a CEx din 20 iunie 2011 precum s-a dispus si suspendarea efectelor acesteia pana la solutionarea irevocabila a litigiului. Instanta dispune anularea punctului 3, nr. 6, din 2011, in ceea ce priveste excluderea provizorie dictata de Comitetul Executiv. De asemenea, mai dispune suspendarea pana la solutionarea definitiva a efectelor acestei decizii. Decizia este definitiva si executorie cu recurs in termen de cinci zile" - Diana Bulancea, judecatoare de la Curtea de Apel.

Craiova vrea jucatorii inapoi

"In acest moment, Craiova se poate reintoarce pe teren. Daca cei de la FRF si LPF nu inteleg sa repuna partile in situatia anterioara, adica toti jucatorii sa revina sub contract cu Craiova, si n-au intelepciunea sa se aseze la masa cu cei de la Universitatea pentru a rezolva amiabil, va urma un alt litigiu prin care Craiova va cere acest lucru si pe care avem sanse zdrobitoare sa-l castigam. Asta va amana revenirea noastra in fotbal, insa daunele pe care le vom recupera vor fi mult mai mari" - Dan Idita, avocatul Craiovei, pentru gsp.ro.

Istoricul cazului

In data de 20 iulie 2011, Comitetul Executiv al FRF a votat dezafilierea echipei Universitatea Craiova.

Universitatea Craiova a facut plangere penala impotriva membrilor Comitetului Executiv al FRF care au votat excluderea echipei din Banie (in data de 16 septembrie 2011 a fost formulata plangerea).

DNA a pornit urmarirea penala in baza plangerii penale depuse de oficialii Stiintei. Clubul oltean ii acuza pe oficialii Comitetului Executiv al FRF de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor.

Universitatea Craiova cere despagubiri de peste 50 de milioane de euro de la FRF. De unde provin banii: 39 de jucatori au devenit liberi de contract si au fost preluati de alte cluburi gratis.

Cum a motivat Comitetul Executiv al FRF decizia:

"Comitetul Executiv a adoptat in sedinta din 20 iulie 2011, cu zece voturi pentru si 2 abtineri, in temeiul art 18. alin 2 coroborat cu prevederile art 18 alin 1 lit b din statutul FRF, masura excluderii provizorii a clubului de fotbal Fotbal Club U Craiova SA, urmand sa supuna aceasta masura validarii primei Adunarii Generale a FRF".

Componenta C.Ex al FRF care a votat:

1. Mircea Sandu - presedinte FRF (a semnat)

2. Dumitru Dragomir - primvicepresedinte FRF (nu a semnat)

3. Octavian Goga - vicepresedinte FRF (a semnat)

4. Marius Stan - reprezentant al cluburilor din Liga I (a semnat)

5. Cornel Sfaiter reprezentant al cluburilor din Liga a 2-a (nu a semnat)

6. Marian Rusen - reprezentant al cluburilor din Liga a 2-a (a semnat)

7. Stefan Stana - reprezentant al cluburilor din Liga a 3-a (a semnat)

8. Cristi Bobar - reprezentant al cluburilor din Liga a 3-a (a semnat)

9. Paul Costas - reprezentant al cluburilor de copii si juniori (a semnat)

10. Marian Palarie - reprezentant al cluburilor de fotbalul feminin (a semnat)

11. Vasile Avram - presedinte CCA (nu a semnat)

12. Sorin Terbea - reprezentantul cluburilor de fotbal in sala (a semnat).

Dupa ce formatia din Banie a fost dezafiliata, jucatorii Stiintei au devenit imediat liberi de contract, plecand astfel gratis de la Universitatea.

Iata cateva dintre erorile de procedura pe care DNA i le reproseaza Comitetului Executiv al FRF in cazul dezafilierii "U" Craiova:

- Comitetul Executiv a decis excluderea provizorie a Craiovei, decizie care, conform Statutului votat in mai 2011, este executorie si are efect imediat, chiar inainte de validarea hotararii in Adunarea Generala. DNA spune insa ca statutul invocat de FRF nu era in vigoare.

- Excluderea Craiovei s-a facut invocandu-se incalcarea grava a Statutului FRF, dar nu s-a detaliat si motivat ce anume incalcari s-au comis si in ce consta gravitatea acestora.

- Motivarea prin faptul ca "U Craiova" ar fi actionat Federatia in instanta nu sta in picioare, clubul se judeca doar cu Victor Piturca.

- Legea spune ca trebuie garantat dreptul la aparare, cu stabilirea cailor de atac impotriva sanctiunilor aplicate. Craiova nu a avut parte de asa ceva.

- Referitor la faptul ca 39 de jucatori ai Craiovei au fost declarati liberi de contract, DNA spune ca "stingerea raporturilor juridice dintre U Craiova si fotbalisti prin vointa arbitrara a unui tert strain de raporturile juridice dintre parti reprezinta o grava incalcare a drepturilor si libertatilor persoanei, o limitare a dreptului de a apela la justitie si a dreptului de aparare, actiune facuta cu stiinta si in mod deliberat".

- Prin incalcarea grava, cu stiinta, a atributiilor si insarcinarilor primite, reprezentantii FRF si LPF au produs clubului U Craiova un prejudiciu de peste un milion de euro, cu dobandirea de avantaje patrimoniale pentru sine sau pentru altii. Invocarea unor presiuni exercitate de catre forurile fotbalistice internationale este un simplu subterfugiu pentru atenuarea actiunilor neconforme legii".