Italia este speriata de eventualitatea unui rezultat "strategic": daca Spania si Croatia vor face 2-2 in ultima partida din grupa, ambele ar merge la brat in sferturi, eliminand "squadra azzura". Italienii au fost victimele unui asemenea episod in 2004, cand au fost scosi din turneu dupa ce Suedia si Danemarca s-au inteles asupra unui... 2-2 in jocul direct.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

Vicente del Bosque i-a linistit pe italieni, declarand, dupa victoria cu Irlanda, ca Spania are un spirit sportiv incontestabil: "Publicul irlandez ne-a dat o lectie despre ce inseamna onoare in sport: au incurajat echipa chiar si cand era 4-0 pentru noi. Spania joaca pentru asemenea oameni: avem un spirit sportiv cu care ne mandrim si - evident - vom cauta doar victoria in meciul cu Croatia, de luni".

Aluziile presei italiene au fost respinse de fundasul croat Vedran Corluka cu o intrebare deloc retorica: "Nu stiu cine are de fapt un scandal legat de jocuri trucate pentru pariuri", aluzie la scandalul care zguduie, in aceasta vara, Italia.

"Nu cred ca se va termina 2-2. In 2004, erau doua echipe de valoare medie care au facut asa ceva. Acum vorbim despre o echipa foarte puternica (Croatia) si cea mai buna echipa din lume (Spania). Nu vor face asa ceva, sunt mari campioni", au fost cuvintele portarului italian Gianluigi Buffon.

Ultima etapa din grupa C poate aduce trei echipe la egalitate: Italia (daca invinge Irlanda - rezultat previzibil), Spania si Croatia (daca vor remiza in partida directa). In aceasta eventualitate, clasamentul se face in trei: cum toate intalnirile dintre ele s-au incheiat la egalitate, decisiv ar fi golaverajul, mai exact numarul de goluri marcate - italienii au 2-2, bilant care poate fi depasit daca spaniolii si croatii reusesc un egal cu cel putin 2 goluri marcate.