Croatia a debutat cu o victorie clara, 3-1, in fata unui adversar tenace, dar limitat tehnic - Irlanda. Mandzukic a deschis scorul in minutul 4, iar irlandezii au egalat prin St. Ledger (19). Iritati de primirea golului, croatii au luat meciul in serios si au revenit in avantaj pana la pauza (Jelavic, 43), pentru a ucide orice suspans imediat dupa odihna (Mandzukic, 49).

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

"Sunt un antrenor mai bun decat in 2008, iar obiectivul nostru in 2012 este urmatorul: sa castigam turneul" - au fost cuvintele rostite, inaintea competitiei, de pitorescul antrenor Slaven Bilic: primul meci arata ca trupa sa chiar crede in aceasta misiune, evoluand in anumite momente in ritm de hard rock... genul muzical pe care tehnicianul il admira si il practica, intre sesiunile de antrenamente.

'90+3 Andrews, fara marcaj, trimite cu capul pe langa poarta Croatiei: cea mai mare ocazie a Irlandei, in a doua repriza.

'85 Intrari din ce in ce mai dure: ambele echipe sunt formate din "cocosi" si nimeni nu ramane dator, irlandez sau croat...

'80 Andrews, cu capul, langa bara, dar Pletikosa este atent si blocheaza.

'77 Rakitic este pe punctul sa ridice scorul: sutul sau, de la 16 m, a trecut la o palma de vinclul portii irlandeze.

'73 Nicio sansa pentru irlandezi in tentativa lor de a combina la marginea careului advers: croatii resping fara emotii.

'68 Irlandezii nu conteaza decat la lovituri libere: Duff, din centrul careului, o reluare moale spre buturile lui Pletikosa.

'63 Irlanda cere penalty la o interventie imprudenta asupra lui Robbie Keane. Arbitrul nu acorda nimic.

'60 Croatii incep sa se gandeasca la viitoarele partide din grupa: echipa se retrage, simtind ca poate proteja acest avantaj.

'54 Cox suteaza mult peste poarta croata. Este pentru prima oara cand echipa lui Trapattoni trece in cealalta jumatate, in aceasta repriza.

'49 Croatia marcheaza la prima actiune mai legata din partea secunda: Mandzukic, din nou cu capul, nimereste bara, mingea il loveste pe portarul Shay Given si trece linia portii. 3-1 pentru Croatia!

'43 Cand nu il pacalesti, fotbalul te premiaza: croatii, mai consistenti in ultimele minute, inscriu prin Jelavic - o faza confuza, cu mingea lovindu-se de toate picioarele din careul lui Given (ca la biliard). Balonul sare pana la Jelavic care marcheaza cu usurinta. Reluarile arata ca balonul i-a venit de la un adversar, ceea ce confirma decizia arbitrilor de a valida reusita.

'40 Mandzukic, cu capul, pe langa poarta irlandeza. Finalul de repriza este dominat de Croatia: Bilic a reusit sa ridice randamentul echipei.

'36 Perisic scapa de marcaj, avanseaza si, de la marginea careului irlandez, expediaza un "drop" de mare efect - mingea aterizeaza la un metru de bara laterala. Actiune care arata calitatile incontestabile ale croatilor, un pic sub asteptari in aceasta prima perioada. Siliti, este adevarat, de spiritul de lupta al Irlandei.

'34 Modric suteaza fara preluare, de la 25 de metri, executie parata de Given.

'28 O noua lovitura libera laterala a irlandezilor; croatii sunt avizati si se apara mai bine.

'21 Croatia, zgandarita de egalare, iese la joc: Perisic trimite o bomba de la peste 30 de metri, dar Shay Given respinge.

'19 Insistenta Irlandei este rasplatita: St Ledger egaleaza, cu capul, din 6 metri, dupa o lovitura libera laterala. Faza fixa, joc aerian bun - tipic irlandez.

'12 Irlanda a facut rost de o lovitura libera de la 18 metri, dar executia este modesta: direct in zid. Oricum, echipa lui Trapattoni urca mult si arata curaj. Croatia prefera sa astepte contrele.

'8 Duff suteaza de la marginea careului croat, incercand sa il sperie pe Pletikosa. Nu este cazul, deocamdata: sutul este anemic si imprecis.

'4 Mandzukic deschide scorul pentru nationala croata, cu o lovitura de cap din interiorul careului irlandez: executia nu a fost foarte puternica, dar bine plasata, chiar langa bara laterala. Shay Given, cam lipit de linia portii, nu a mai ajuns: 1-0 pentru Croatia, la primul atac.

​Irlanda: 1-Shay Given; 4-John O'Shea, 2-Sean St. Ledger,

5-Richard Dunne, 3-Stephen Ward; 7-Aiden McGeady, 6-Glenn

Whelan, 8-Keith Andrews, 11-Damien Duff; 10-Robbie Keane,

9-Kevin Doyle

Croatia: 1-Stipe Pletikosa; 11-Darijo Srna, 5-Vedran

Corluka, 13-Gordon Schildenfeld, 2-Ivan Strinic; 7-Ivan Rakitic,

8-Ognjen Vukojevic, 10-Luka Modric, 20-Ivan Perisic; 17-Mario

Mandzukic, 9-Nikica Jelavic