Pe 17 iunie 2008, FC Barcelona facea public numele noului antrenor al echipei: Josep Guardiola. Fara experienta la nivel inalt, Pep s-a dovedit a fi asul din maneca, gruparea blau-grana dominand fotbalul mondial alaturi de Guardiola. Dupa 4 ani, antrenorul a renuntat la Barca: "Un antrenor trebuie sa transmita jucatorilor sai energia de a putea continua, iar eu am simtit ca nu mai pot sa fac asta pentru Barcelona. Sunt multumit de tot ceea ce am facut aici", a declarat Guardiola.

Josep Guardiola Foto: fcbarcelona.com

Dupa ce a pus ghetele in cui in 2006, Guardiola a fost numit antrenor la a doua echipa a clubului catalan (FC Barcelona B) in 2007. Despartirea de Frank Rijkaard l-a propulsat pe banca tehnica a echipei mari mai repede decat se credea. In data de 17 iunie 2008, Joan Laporta (presedintele de atunci al Barcei) a anuntat ca Pep va fi noul antrenor al echipei.

Numirea a fost una cel putin surprinzatoare, tinand cont de faptul ca Josep nu parea a avea experienta necesara. Presa iberica nota, la acea perioada, ca aducerea lui Pep a avut la baza faptul ca este unul dintre simbolurile echipei.

In primul sezon, Guardiola i-a uimit pe toti: a castigat titlul in Spania, Cupa Spaniei si Champions League (6 trofee din 6 posibile). A devenit cel mai tanar antrenor care cucereste Liga Campionilor (2-0 in finala cu Manchester United, de pe "Olimpico"), iar stilul impus echipei (tiki-taka) a devenit la moda in toata lumea.

Jocul extraordinar de pase al Barcelonei a dat gata toti adversarii, Xavi, Iniesta si Messi fiind, in principal, artizanii meciurilor superbe reusite de catalani.

Adeptul contractelor pe durata scurta

Cu toate ca a avut parte de victorii rasunatoare inca din primul sezon la FC Barcelona, Guardiola a fost adeptul prelungirii contractului cu doar un sezon. Tehnicianul a motivat decizia in urmatorul fel: "intr-un an se pot schimba multe, poate echipa nu va mai avea nevoie de mine pe o perioada mai indelungata. Va veni si ziua in care nu vom mai castiga, iar atunci treaba mea la club se va incheia".

Principalul inamic pe "Santiago Bernabeu"

Vazut la inceput ca o solutie de avarie pe banca echipei, Guardiola si-a castigat, incetul cu incetul, respectul adversarilor. Muncitor, serios si cu un joc incantator impus Barcelonei, Pep a reusit sa doboare suprematia Realului in campionat.

Cu Guardiola antrenor, Barcelona a fost de neoprit in meciurile cu Real Madrid, "galacticii" ajungand sa aiba un adevarat "complex catalan".

Doar in "era Mourinho", Guardiola se poate lauda cu cinci victorii, in timp ce Realul s-a impus de doua ori (finala Cupei Spaniei din 2011 si in ultimul El Clasico: 2-1 pe "Camp Nou").

Cu Guardiola antrenor principal, Barcelona a reusit victorii rasunatoare impotriva marelui rival: 6-2 pe "Santiago Bernabeu" pe 2 mai 2009 si 5-0 pe "Camp Nou", in data de 29 noiembrie 2011.

Laudat de Sir Alex Ferguson, criticat de Mourinho

Aflat la inceput de drum in antrenorat, Guardiola a avut ocazia de a se duela de doua ori in finala Champions League cu Sir Alex Ferguson. A fost 2-0 si 3-1 pentru Barcelona, iar Pepe a castigat respectul lui Ferguson. "Este un mare antrenor, ar putea sa antreneze pe United intr-o zi", a precizat antrenorul de legenda al formatiei de pe "Old Trafford". In antiteza cu Sir Alex, Jose Mourinho l-a atacat in mai multe randuri pe Pep, acuzandu-l ca a castigat cu ajutorul arbitrilor in dese randuri.

Doua plecari, o coincidenta

Potrivit presei iberice ("Radio Onda Cero"), fotbalistul Guardiola a anuntat plecarea de la Barcelona pe 27 aprilie 2001. La 11 ani distanta, Pep si-a anuntat inca o data despartirea de Barca, de data aceasta din postura de antrenor (27 aprilie 2012).

Ibrahimovic, singurul contestatar

De-a lungul timpului, Guardiola a lucrat cu nume mari precum Xavi, Iniesta, Henry, Eto'o, Messi sau Puyol. In cei patru ani petrecuti pe banca echipei de pe "Camp Nou", Pep si-a atras critici din partea unui singur fotbalist: Zlatan Ibrahimovic. Suedezul a rezistat doar un singur sezon la echipa catalana, iar dupa plecare a spus ca ii era imposibil sa se inteleaga cu Josep.

"Voi reveni cu siguranta la antrenorat in viitor, dar acum nu pot sa umplu acest gol, nu pot sa vorbesc despre asta. Vreau sa ma odihnesc in acest moment, sa fac alte lucruri. Vom vedea unde ma va duce viata. Un antrenor trebuie sa transmita jucatorilor sai energia de a putea continua, iar eu am simtit ca nu mai pot sa fac asta pentru Barcelona. Sunt constient de unde plec, de la cea mai buna echipa din lume, dintr-un post pe care toata lumea il vrea. Sunt multumit de tot ceea ce am facut aici, totul imi va ramane in suflet", a declarat Josep Guardiola la despartirea de FC Barcelona.

Ce a castigat Guardiola la FC Barcelona:

Campionatul Spaniei (2008-2009, 2009-2010, 2010-2011)

Cupa Spaniei: 2008-2009

Supercupa Spaniei: 2009, 2010, 2011

Champions League: 2008-2009, 2010-2011

Supercupa Europei: 2009, 2011

Mondialul Cluburilor: 2009, 2011.

Real Madrid - FC Barcelona 2-6

FC Barcelona - Real Madrid 5-0