Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat, marti, sentinta in cazul "Valiza", Gigi Becali fiind achitat, informeaza Realitatea TV. Pe 6 martie, procurorii au solicitat 4 ani de inchisoare cu executare pentru patronul Stelei, omul de afaceri fiind acuzat de "dare de mita" si "fals in inscrisuri". Decizia nu este una definitiva, ea putand fi atacata cu recurs.

Gigi Becali Foto: AGERPRES

Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat ca suma de 1,7 milioane de euro sa ii fie returnata patronului echipei din Ghencea (va incasa banii intr-un termen de 10 zile).

Gigi Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piturca si Radu Gheorghe Marino au fost achitati, marti, de instanta suprema in dosarul "Valiza".

Cum s-a votat

Judecatorii instantei supreme au decis, cu doua voturi pentru si unul impotriva, achitarea lui Gigi Becali, apreciindu-se ca lipseste unul dintre elementele constitutive ale infractiunii de coruptie.

In ce priveste opinia separata, judecatorul a considerat condamnarea la inchisoare cu suspendarea executarii in cazul celor cinci inculpati. Decizia luata marti poate fi contestata la Completul de cinci judecatori al instantei supreme.

Istoria cazului "Valiza"

In decembrie 2008, Gigi Becali a fost trimis in judecata in "Dosarul Valiza", omul de afaceri fiind acuzat de "dare de mita" si "fals in inscrisuri sub semnatura privata". Alaturi de Becali au mai fost trimisi in judecata Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piturca, Raul Volcinschi si Radu Gheorghe Marino.

"In perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucatorilor de la "Universitatea Cluj" aflati pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a a Campionatului National de Fotbal - Liga I - circa 100.000 de euro pentru fiecare - acestia urmand sa isi indeplineasca indatoririle de serviciu, sa-si apere corect sansele si sa castige meciul cu "CFR 1907 Cluj", se precizeaza in rechizitoriul intocmit de procurorii DNA.

In cazul in care "U" Cluj ar fi incurcat pe CFR Cluj, Steaua (a castigat meciul din ultima etapa) ar fi castigat titlul de campioana a Romaniei. Formatia din Ghencea s-a aflat, la un moment dat, la 13 puncte in spatele echipei din Gruia.

Banii gasiti in valiza aflata la Teia Sponte (1,7 milioane de euro) au fost sechestrati printr-o ordonanta din data de 8 mai 2008.

De ce a ales calea premierii jucatorilor de la "U" Cluj

Gigi Becali sustine ca a ales calea premierii jucatorilor lui U Cluj dupa ce a aflat de un posibil blat intre cele doua echipe clujene: "Daca U Cluj castiga sau facea egal se stabilea clasamentul corect. Steaua ar fi luat campionatul, evident daca ar fi batut Buzaul. Eu am vorbit la acea vreme cu mana dreapta a lui Dobos (fost presedinte al U Cluj), care mi-a spus: . Am spus atunci legat de premiere pentru ca U Cluj nu era motivata sa mai castige meciul, motiv pentru care ar fi existat riscul sa vanda meciul", a declarat Becali in fata instantei in martie 2011.

"Intre timp, eu am aflat ca se facuse o manevra de 800.000 de euro. A existat un martor care a fotografiat banii. Atunci, vazand asta, eu am trimis la Cluj cei 1,7 milioane de euro prin Teia Sponte, care trebuia doar sa le arate banii, ca jucatorii de acolo sa-i vada, sa fie motivati sa castige si sa nu vanda meciul. Eu l-am trimis pe Sponte la Cluj si i-am zis sa astepte instructiunile mele ulterioare", a adaugat finantatorul Stelei.

Intrebat de ce nu a sesizat autoritatile despre presupusul blat, finantatorul Stelei a declarat ca "nu provine dintr-o familie de turnatori", adaugand ca informatia "a venit fulgerator" si nu a avut timp decat sa trimita pe cineva pentru a se asigura ca U Cluj isi apara corect sansele.

Desfasurarea evenimentelor in cazul "Valiza":

4-7 mai 2008

In perioada 4-7 mai 2008, cu ocazia partidei dintre U Cluj si CFR Cluj (din ultima etapa a sezonului 2007-2008), Gigi Becali a oferit suma de 1,7 milioane de euro jucatorilor echipei Universitatea Cluj (aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare jucator de pe foaia de joc) pentru a-si apara corect sansele impotriva formatiei CFR 1907 Cluj, dupa cum a precizat DNA la momentul respectiv. Valiza cu banii respectivi a fost sechestrata printr-o ordonanta din data de 8 mai 2008.

4 iunie 2008

Comisia de Disciplina a FRF a hotarat depunctarea echipelor Steaua (7 puncte - tentativa de coruptie) si U Cluj (6 puncte - tentativa de luare de mita) in urma scandalului "Valiza". Depunctarea se aplica echipelor pentru sezonul care tocmai se incheiase. De asemenea, Gigi Becali a fost suspendat doi ani de pe stadioane si amendat cu 200.000 de lei.

8 Iunie 2008

"Este o magarie ceea ce s-a intamplat cu Steaua. Au vrut sa se impuna, sa-i arate pisica lui Gigi, sa-l ingenuncheze, dar pe Gigi o sa-l ingenuncheze doar pamantul. Au dat aceasta sanctiune si acum nu stiu cum sa scape. Gigi Becali nu merita sa i se faca asta" - Dumitru Dragomir, presedinte LPF.

23 iunie 2008

In data de 23 iunie, Comisia de Apel a mentinut decizia dictata de Comisia de Disciplina in cazul "Valiza".

3 iulie 2008

Curtea de Arbitraj (CAF) a decis sa anuleze sanctiunile dictate impotriva Stelei de curtile inferioare, Curtea de Disciplina si Curtea de Apel, pentru cazul "Valiza", astfel ca formatia din Ghencea nu mai este sanctionata cu 7 puncte. De asemenea, CAF a redus suspendarea de 2 ani dictata impotriva lui Gigi Becali la doar sase luni. Omul de afaceri a ramas insa cu amenda de 200.000 de lei.

Decembrie 2008

Gigi Becali a fost trimis in judecata in dosarul "Valiza", omul de afaceri fiind acuzat de dare de mita si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Alaturi de el au mai fost trimisi in judecata Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piturca, Radu Gheorghe Marino si Raul Volcinschi.

23 februarie 2009

Comitetul Executiv al FRF a hotarat ca premierile echipelor din Liga 1 sa fie interzise, acestea fiind considerate neregulamentare. "Mie imi convine ca s-a trimis acest caz la Comisia de Disciplina si se va judeca dupa regulamentul nou, unde premierea nu mai este considerata coruptie. Cand e vorba de coruptie, nu mai poti sa mai faci nimic, ca mai schimbam ceva in regualment sau mai fentam ceva. Acolo e clar, puscarie, retrogradare, excludere din Europa" - Gigi Becali, patron Steaua.

18 iulie 2011

"Un oficial al Stelei (nr. Gigi Becali ) a declarat ca a trimis valiza la Cluj pentru premiere. In regulamentele noastre, acest lucru este interzis, totul intra sub incidenta FIFA. Pe noi nu ne intereseaza partea civila. Pe linie sportiva putem lua masurile care se impun", a declarat Dumitru Dragomir, presedintele LPF, in legatura cu redeschiderea cazului "Valiza".

Rechizitoriul Dosarului "Valiza" - George Becali