"Este un adevarat cantec pentru fotbal", este caracterizarea facuta de Josep Guardiola lui Marcelo Bielsa, "nebunul" care a facut din Atletico Bilbao o echipa de temut in Europa. Pasionat pana peste masura de fotbalul ofensiv, "El Loco" a uimit atunci cand a ingenuncheat-o pe Manchester United in Europa League. "Studiez fotbalul pentru a invata cum sa atac, nu cum sa ma apar. Fotbalul ofensiv e infinit. De aceea e mult mai usor sa te aperi decat sa ataci, sa creezi", este de parere Bielsa, antrenorul momentului in fotbalul european.

Marcelo Bielsa, ganditor Foto: AGERPRES

Fotbalul ca o arta

"Fotbalul practicat de echipele lui Bielsa este exact precum o poezie de calitate. Te prinde instant, nu te lasi pana nu o termini, iar dupa te gandesti mereu la ea" - Josep Guardiola.

Bielsa, motiv de inspiratie pentru Guardiola

Una din primele intalniri dintre antrenorul Barcelonei si Bielsa a avut loc in octombrie 2006, atunci cand "Pep" a calatorit pana in Argentina pentru a-si vedea favoritul. A urmat o discutie de aproximativ 11 ore, in care subiectele au fost multiple. "Placerea a fost de partea mea, este incredibil sa constati ca poti avea atatea in comun cu o persoana. Am avut atatea de invatat de-a lungul timpului", a explicat JosepGuardiola la putin timp dupa intrevederea cu "El Loco", conform The Guardian. De la acel episod, "Pep" si Marcelo se intalnesc des, cei doi fiind buni prieteni.

Mananca fotbal pe paine

Studiaza zilnic zeci de ore meciuri de fotbal, dar nu uita niciodata sa "savureze" doua filme. Este norma de zi cu zi a lui Marcelo Bielsa, "artistul" de pe banca tehnica a celor de la Athletic Bilbao". "Ma inspira mult filmele, de la modul in care sunt realizate si pana la actiunile in sine. Poti invata multe lucruri folositoare pentru fotbal" - Bielsa.

Conform presei iberice, multe dintre ideile de atac ale lui Guardiola sunt inspirate din filosofia de joc a lui Bielsa. "Ii voi fi mereu recunoscator", a explicat antrenorul Barcelonei.

Dansul de pe banca tehnica

In timpul unui meci de fotbal se comporta precum un "nebun". Face pasi in spate, in fata, cu o precizie incredibila. Mintea cauta in permanenta solutii pentru realitatea din teren, ritmul este acelasi pe durata celor 90 de minute, cu o precizie de ceas elvetian.

"Este bolnav de fotbal" - Mundo Deportivo.

Sosit la Bilbao in vara lui 2011, Bielsa a vorbit inca de la prima conferinta despre fotbalul ofensiv pe care il va juca echipa de pe "San Mames". Multi nu l-au crezut, dar odata cu trecerea timpului s-au convins: Bilbao a tinut in sah pe Barca (scor 2-2) si a eliminat fara drept de apel pe Manchester United din Europa League (doua victorii: 3-2 pe "Old Trafford" si 2-1 pe "San Mames").

Nu oricine stie sa atace

"Studiez fotbalul pentru a invata cum sa atac, nu cum sa ma apar. Le cer in permanenta fotbalistilor pe care ii pregatesc sa fie ei cei cu initiativa. Nu trebuie sa astepti jocul adversarului, trebuie sa il faci sa joace dupa cum vrei tu. Trebuie sa fii protagonist inca din primul minut" - Marcelo Bielsa. "Fotbalul ofensiv e infinit. De aceea e mult mai usor sa te aperi decat sa ataci, sa creezi", a completat tehnicianul argentinian.

Nu pacaleste fotbalul, iar acesta il recompenseaza

"Bilbao te face sa uiti de orice timp de o ora si jumatate. Jocul incantator, pasele precise, actiunile bine construite te duc cu gandul la o echipa mare, care isi omoara incetul cu incetul adversarul. Nu te pacaleste niciodata, este o expresie a generozitatii" - Mundo Deportivo despre echipa antrenata de Marcelo Bielsa.

Citate celebre ale lui Bielsa

  • "Atunci cand nu poti sa driblezi, incearca sa o faci prin jocul colectiv".
  • "Miscarea face totul intr-un joc de fotbal, dai si pleci, totul trebuie sa fie rapid si bine gandit, astfel incat adversarul sa nu stie unde sa te gaseasca".
  • "Daca ierti si iubesti un fotbalist, il faci cu siguranta il faci mai bun".
  • "Fotbalul de atac e interminabil. Intotdeauna va fi mult mai usor sa te aperi decat sa ataci, sa creezi".
  • "Pasa este o forma a comunicarii cu 36 de variante", Bielsa pentru presa iberica, conform gsp.

Vorbeste doar la conferintele de presa

Marcelo Bielsa nu poate fi considerat unul dintre prietenii presei sportive. Intalnirile dintre cele doua parti au loc, in mare parte, doar la conferintele de presa. Antrenorul este insa deschis la orice fel de intrebari, intalnirile organizate cu jurnalistii durand in unele momente si cateva ore. In plus, Bielsa este cunoscut pentru aparitiile sale la conferinte ale diverselor universitati, acolo unde participa la multe seminarii.

Bielsa poate reprezenta viitorul Barcelonei

Cum Josep Guardiola tot intarzie sa isi prelungeasca intelegerea cu FC Barcelona, catalanii au inceput sa caute inlocuitori. Favorit pentru a-i pregati pe Messi, Xavi, Iniesta si compania este tocmai Bielsa. "Nu am nicio indoiala ca el are capacitatea de a fi antrenorul formatiei FC Barcelona. Nu exista nicio indoiala", a precizat Guardiola in momentul in care a fost intrebat despre sansele ca Bielsa sa vina pe "Camp Nou".

In 2002, la Cupa Mondiala din Coreea de Sud si Japonia, Bielsa a luat cu el la turneul final aproximativ 1800 de materiale video, pentru a avea ce studia. A considerat insa ca nu este de ajuns, si a cerut alte 200 de inregistrari din tara.

Marcelo Bielsa: Nascut pe 21 iulie 1955, la Rosario (Argentina), Bielsa a pregatit de-a lungul timpului pe Newell's Old Boys (1990-1992), Atlas (1992-1994), America (1995-1996), Velez Sarsfield (1997-1998), Espanyol (1998), nationala Argentinei (1998-2004), nationala statului Chile (2007-2011) si Athletic Bibao (2011 - pana in prezent).