Pe langa transferuri costisitoare si partide memorabile, fotbalul a oferit in 2011 si o serie de despartiri spectaculoase. Rand pe rand, Cesc Fabregas, Andrea Pirlo, Manuel Neuer si Fernando Torres si-au luat ramas bun de la formatiile unde au cunoscut gloria.

Cesc Fabregas si Fernando Torres Foto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

Topul despartirilor din fotbal in 2011:

10. Bob Bradley si nationala SUA

Dupa ce a pregatit nationala de fotbal a SUA timp de patru ani, Bob Bradley a fost demis. Inlocuirea s-a produs dupa ce America a pierdut finala Gold Cup in fata Mexicului. Inlocuitorul lui Bradley este Jurgen Klinsmann, in timp ce Bob se va ocupa de antrenarea echipei statului Egipt.

9. Cesc Fabregas si Arsenal

Dupa o sedere de opt ani la Londra, Cesc Fabregas s-a intors la prima dragoste, FC Barcelona. Catalanii au reusit sa-l transfere in vara lui 2011, dupa ce incercasera mutarea si la jumatatea lui 2010. In varsta de 24 de ani, Fabregas este un produs 100% al centrului de copii si juniori al catalanilor.

8. Andrea Pirlo si AC Milan

A cucerit alaturi de Milan doua Champions League (2003 si 2007), evoluand pentru rosso-neri timp de zece ani. In vara lui 2011, Andrea Pirlo si AC Milan au luat-o pe drumuri diferite, mijlocasul de creatie ajungand la rivala Juventus Torino (a fost unul dintre cei mai buni fotbalisti ai "Batranei Doamne" in acest sezon de Serie A).

7. Manuel Neuer si Schalke 04

Considerat unul dintre cei mai buni portari din lume la aceasta ora, Manuel Neuer a lasat-o pe Schalke 04 pentru Bayern Munchen. Mutarea a fost una dureroasa pentru fanii de pe Veltins-Arena, care au protestat impotriva fostului lor idol.

6. Carlo Ancelotti si Chelsea Londra

Carlo Ancelotti a fost adus pe "Stamford Bridge" pentru a face performanta. A cucerit titlul in Premier League, dar in Champions League nu a impresionat. A fost demis de formatia londoneza, inlocuitorul acestuia fiind portughezul Andre Villas-Boas.

5. Andre Villas-Boas si FC Porto

Vazut drept "noul Mourinho", Andre Villas-Boas a cucerit, dupa un sezon stralucitor, Europa League alaturi de FC Porto (plus titlul in campionat si Cupa Portugaliei). A urmat pentru tehnician, la fel ca si in cazul lui Mourinho, un transfer la Chelsea Londra. Pana in acest moment, Boas nu a impresionat la Londra, echipa fiind departe de primele locuri in Premier League.

4. Sepp Blatter si realitatile din fotbal

Fotbalul este din ce in ce mai plin de violenta, rasism si scandaluri de toate felurile (de la arbitraje la stabilirea gazdelor pentru turneele finale si pana la goluri nevalidate). Singurul care nu observa aceste lucruri este Sepp Blatter, seful FIFA. Pentru elvetian, fotbalul merge ca pe roate, iar sportul rege traieste un "moment magic".

3. Mohammed Bin Hammam si FIFA

A anuntat ca va candida la cea mai inalta functie din cadrul FIFA, dar a incheiat prin a-si da demisia. Mohammed Bin Hammam, fostul vicepresedinte al FIFA, a fost nevoit sa plece de la forul fotbalistic mondial dupa o presupusa implicare in mai multe acte de coruptie.

2. Fernando Torres si Liverpool

"El Nino" Torres a fost idolul tribunelor de pe "Anfield", dar in iarna lui 2011 a ales sa se transfere la Chelsea. Mutarea, una destul de costisitoare - peste 50 de milioane de lire sterline, s-a dovedit, cel putin pana in acest moment, falimentara. Fernando nu s-a integrat la Chelsea, iar zvonurile il dau plecat de pe "Stamford Bridge" cel mai tarziu in vara lui 2012.

1. Carlos Tevez si Manchester City

A evoluat pret de doua sezoane la Manchester United, dar in vara lui 2009 a ajuns la marea rivala City. Carlos Tevez se afla pe lista neagra a "cetatenilor" dupa mai multe acte de indisciplina. Roberto Mancini l-a pus pe lista de transferuri, iar AC Milan si PSG sunt posibile destinatii pentru cel supranumit "Apasul".