Mai multi fotbalisti algerieni care au participat la Cupa Mondiala din 1982 si 1986 vor sa stie de ce copiii lor s-au nascut cu handicapuri, neexcluzand o legatura cu medicamentele sau produsele dopante pe care le-ar fi ingerat la acea epoca si acuzand prezenta unor doctori rusi in echipa medicala a nationalei, scrie AFP.

"Am o fata nascuta in 1993. Ea a venit pe lume cu un handicap greu: agenezia corpului calos" care a antrenat o slabiciune musculara si crize de epilepsiee, a povestit Djamel Menad, unul dintre fotbalistii care au participat la Cupa Mondiala din Mexic, 1986.

Pentru fostul portar al echipei algeriene, faptul ca mai multi jucatori din aceeasi generatie au copii cu handicap nu poate fi o simpla coincidenta.

"De cand am descoperit ca nu eram singurul, am inceput sa-mi pun intrebari", spune acesta.

Menad nu exclude o eventuala legatura cu medicamentele sau fortifiantele administrate jucatorilor, la acea vreme, de medici. "Ne dadeau medicamente si vitamine pentru a compensa pierderea de energie dupa antrenamente si meciuri", isi aminteste el.

Un fost fundas, Mohamed Chaib, are aceeasi parere. "Avem indoieli serioase legate de efectele medicamentele pe care le luam in timpul cantonamentelor. Vrem doar adevarul", a spus acesta.

Sportivii cer acum o ancheta

"Am decis sa evocam public aceste evenimente dupa ce am descoperit ca sunt nu mai putin de opt fosti internationali ai caror copii s-au nascut cu handicap", explica Mohamed Chaib, tata a trei fete, toate cu handicap.

"Toate trei s-au nascut cu o distrofie musculara", precizeaza el. Una dintre ele a decedat din cauza acestei boli in 2005, la varsta de 18 ani.

"Sotia mea si cu mine am facut o serie de examene medicale, inclusiv analize ADN, care nu au aratat nimic anormal", adauga fostul fundas.

Un alt fost fotbalist, mijlocasul Mohamed Kaci Said, tatal unei fete in varsta de 26 de ani, si ea handicapata, cere o ancheta oficiala. "Nu spun ca am fost cobaii de laborator ai unor medici rusi (...) dar indoiala va persista atat timp cat nu este deschisa o ancheta pentru ca adevarul sa iasa la lumina zilei", argumenteaza el.

"Am avut un soc atunci cand fata mea s-a nascut", isi aminteste acesta. "Unii au crezut ca ar putea fi rezultatul unei casatorii cosanguine (...) dar eu sunt din Kabylia si sotia mea e de origine turca, asa ca nu exista nicio legatura de rudenie intre noi".

Ipoteza este insa combatuta de fostul capitan al "Verzilor" de la campionatul mondial din Spania, in 1982, Ali Fergani: "Aceasta ipoteza e departe de a fi adevarata".

In opinia sa, "numarul jucatorilor cu copii handicapati este minim in comparatie cu numarul total de jucatori selectionati" intre 1980 si 1990.

Fergani dezminte de asemenea prezenta unor doctori rusi in echipa medicala a selectionatei. "Toti medicii erau algerieni si nu luam medicamente, cu exceptia vitaminei C".

Antrenorul Algeriei la mondialul mexican, Rabah Saadane, ridica si el o serie de semne de intrebare. "Cand am condus selectionata, intre 1984 si 1986, nu era niciun medic european cu noi", explica el, pentru presa algeriana.

"Am lucrat cu un algerian, doctorul Abdallah Bessalem, a ramas cu mine 16 luni. Intre 1981 si 1988, a existat un antrenor rus, Evgheni Rogov, si un kinetoterapeut rus", a precizat el.

In afara de Rogov, un antrenor din fosta Iugoslavie, Zdravgo Rajkov, a condus echipa in 1980.

Autoritatile algeriene nu au dorit, pentru moment, sa comenteze aceste acuzatii.