Fostul sef al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Vasile Avram, a fost pus sub invinuire, miercuri, intr-un nou dosar in care este acuzat alaturi de doi dintre avocatii sai, pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, respectiv instigare la aceasta fapta si favorizarea infractorului, transmite Mediafax.

Vasile AvramFoto: AGERPRES

Purtatorul de cuvant al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Livia Saplacan, a declarat pentru Mediafax ca cei doi avocati ai lui Vasile Avram, Adrian Penciu si Alexandru Serban, ultimul fost procuror anticoruptie, au fost convocati miercuri la sediul DNA, unde au fost audiati mai multe ore de catre anchetatori, ulterior fiind pusi sub invinuire pentru instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si favorizarea infractorului.

Cei doi avocati au primit interdictie de a parasi tara pentru 30 de zile, urmand sa fie anchetati de procurorii anticoruptie alaturi de clientul lor, Vasile Avram, a precizat Livia Saplacan.

Acest nou dosar pe numele lui Vasile Avram a fost deschis in urma anchetei facute in cazul presupusei mite de la Targu Mures primite de fostul presedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA) de la omul de afaceri Ioan Sorin Terbea.

Potrivit Liviei Saplacan, faptele de care sunt acuzati Vasile Avram si cei doi avocati ai sai s-au petrecut dupa inceperea urmaririi penale in dosarul privind mita.

In ce priveste o eventuala noua masura preventiva impusa lui Vasile Avram, Livia Saplacan nu a putut face precizari.

Fostul sef al CCA, Vasile Avram, si omul de afaceri Sorin Terbea au fost arestati preventiv duminica, de Tribunalul Bucuresti, intr-un dosar in care sunt acuzati de luare si, respectiv, dare de mita. Avram este acuzat de "luare de mita in forma continuata" in valoare de 19.000 de euro. Pentru aceeasi perioada va ramane in arest preventiv si Sorin Terbea, omul de afaceri fiind cercetat pentru "dare de mita". Avocatii lui Avram au facut deja recurs. Vasile Constantin Chiorean si Nicolae Iacobescu (suspecti de complicitate la luare si la dare de mita) vor fi cercetati in libertate.

Acuzat de catre DNA de "dare de mita", omul de afaceri Sorin Terbea a declarat in apararea sa ca plicul cu cei 19.000 de euro pentru Vasile Avram (seful CCA) era de fapt un tablou, un basorelief, pe care l-a impachetat cu grija. Conform Tribunalului Bucuresti, Avram a transformat, prin puterea de a delega arbitri, campionatul intern intr-o loterie, dupa bunul sau plac. De asemenea, Terbea este cel care s-a implicat activ in nunta lui Marius Avram (fiul presedintelui arbitrilor), acesta oferind gratis o cantitate importanta de vin.

Pe langa spaga de 19.000 de euro pe care ar fi luat-o de la omul de afaceri Sorin Terbea, lui Vasile Avram (fostul sef al Comisiei Centrale a Arbitrilor) i se imputa si o relatie mult prea apropiata cu Adrian Porumboiu si Cristi Borcea. Astfel, conform DNA, Avram ar fi facut delegarile la comanda celor doi finantatori de la FC Vaslui, respectiv Dinamo, informeaza gsp.

Conform unui material publicat pe blog-ul lui Catalin Tolontan, DNA si-a motivat retinerea in detentie pentru 29 de zile a lui Avram in urmatorul fel:

1 - "Institutionalizarea delegarilor la comanda conducatorilor de cluburi (Porumboiu si Borcea)".

2 - "Vasile Avram este pericol public".

Ce risca Vasile Avram

In cazul in care ar putea fi gasit vinovat, seful CCA risca o pedeapsa cu inchisoarea de la 3 si 15 ani pentru luare de mita la care s-ar mai putea adauga o treime din pedeapsa pentru forma continuata, sustine gsp. Presupus complice al lui Avram, Sorin Terbea risca o pedeapsa cu detentia intre 6 luni si 5 ani.