Vasile Avram, presedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, va ramane in arest pentru urmatoarele 29 de zile, dupa cum a hotarat, duminica, Tribunalul Bucuresti. Avram este acuzat de "luare de mita in forma continuata" in valoare de 19.000 de euro. Pentru aceeasi perioada va ramane in arest preventiv si Sorin Terbea, omul de afaceri fiind cercetat pentru "dare de mita". Avocatii lui Avram au facut deja recurs.

Vasile AvramFoto: AGERPRES

Tribunalul Bucuresti a admis cererea procurorilor DNA de arestare preventiva a lui Vasile Avram si a omului de afaceri Sorin Terbea pentru urmatoarele 29 de zile. Vasile Constantin Chiorean si Nicolae Iacobescu (suspecti de complicitate la luare si la dare de mita) vor fi cercetati in libertate.

Ce risca Vasile Avram

In cazul in care ar putea fi gasit vinovat, seful CCA risca o pedeapsa cu inchisoarea de la 3 si 15 ani pentru luare de mita la care s-ar mai putea adauga o treime din pedeapsa pentru forma continuata, sustine gsp.

Presupus complice al lui Avram, Sorin Terbea risca o pedeapsa cu detentia intre 6 luni si 5 ani.

Miza cea mare a influentelor din arbitraj - banii din Champions League

"Arbitrilor le va fi teama sa mai faca ce au facut pana acum cu unii dintre conducatori. Daca eu vreau sa mituiesc arbitri, vorbesc cu ei personal, fara sa ma poata prinda DNA. Eu n-am dat niciodata mita, nici nu mi s-a cerut. Mizele sunt vreo 35 de milioane de euro, din Liga Campionilor. Cei care fac asemenea lucruri s-au gandit sa dea 4-5 milioane de euro pentru a castiga titlul, oricum iau 30 din Liga. Eu in Avram aveam incredere, dar nu mai am, sunt dubioase delegarile. Sa ma cheme pe mine sa citesc stenogramele, pentru ca eu stiu combinatiile si inteleg despre ce e vorba" - Gigi Becali la rtv.

Cazul "Vasile Avram", desfasurarea evenimentelor:

- Sambata dimineata, procurorii DNA au descins la sediul CCA alaturi de jandarmi mascati.

- In jurul ori 13:45, angajatii DNA au luat din sediul CCA mai multe cutii si un scanner. Alaturi de anchetatori au plecat Vasile Avram si Andrei Chivulete (arbitru din Liga 1).

- Ora 14:15 - Andrei Chivulete este audiat la sediul DNA Bucuresti.

- Ora 15:45 - Sorin Terbea (presedintele Federatiei Romane de Futsal) a fost dus la DNA pentru a fi audiat.

- Ora 16:20 - Andrei Chivulete a parasit sediul DNA, arbitrul multumindu-se doar sa declare ca "va reveni pentru noi audieri".

- Ora 18:30 Prima masura dupa interventia DNA la Comisia Centrala a Arbitrilor - Marius Avram a fost inlocuit de la meciul Pandurii - Astra cu Dragos Istrate.

- Ora 21:10 - Dupa aproximativ sapte ore de audieri, Vasile Avram a primit din partea anchetatorilor o ordonanta de retinere pentru 24 de ore.

- Ora 00:25 - Vasile Avram paraseste incatusat sediul DNA.

- Duminica a aparut in fata judecatorilor cu propunere de arestare pentru 29 de zile.

- Ora 15:45 - Avram va ramane in arest in urmatoarele 29 de zile, dupa cum a hotarat Tribunalul Bucuresti.

- Ora 16:00 - Avocatii lui Vasile Avram au anuntat ca vor face recurs.

Spaga la nivel inalt

"In cazul asta s-au dat 19.000 de euro ca un club sa ramana in prima liga, dar cat credeti ca dau altii sa ia campionatul, ca sa ia banii de la UEFA?! Aia trebuie prinsi, nu astia. Cand voi vedea, de acum inainte ca un arbitru greseste intentionat impotriva mea, o sa fac plangere la DNA. Eu stiu niste chestii, dar nu as da declaratii scrise, pentru ca nimeni din familia mea nu a scris si nici eu nu o sa scriu" - Gigi Becali la RTV.

Ce spune DNA:

"AVRAM VASILE, presedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul Federatiei Romane de Fotbal, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de luare de mita in forma continuata.

TERBEA SORIN - IOAN, om de afaceri, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de dare de mita in forma continuata.

Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori au rezultat urmatoarele:

La data de 21 mai 2011, in conditiile exercitarii atributiilor de serviciu ca supervizor la meciul de fotbal F.C.M. Targu-Mures – Universitatea Cluj din cadrul etapei a 34-a a Ligii I de fotbal, inculpatul Avram Vasile a primit de la inculpatul terbea Sorin Ioan, prin doi intermediari, suma de 19.000 de euro in scopul delegarii unor arbitri agreati de echipa de fotbal din Targu-Mures, la jocurile editiei de campionat 2011-2012. In aceeasi imprejurare si in acelasi scop, inculpatul Avram Vasile a beneficiat de transport gratuit cu elicopterul pe ruta Bucuresti-Targu-Mures si retur, folos oferit de terbea Sorin Ioan.

Inculpatilor Avram Vasile si terbea Sorin Ioan li s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala, iar la data de 24 septembrie 2011, procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestora pentru 24 de ore. La data de 25 septembrie 2011, cei doi inculpati urmeaza a fi prezentati tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile".

Precedentul Penescu

In dimineata zilei de 13 aprilie 2009, Cornel Penescu (patronul FC Arges) a fost retinut de catre procurorii DNA pentru invinunirea de dare de mita. Omul de afaceri a oferit diverse sume de bani arbitrilor cu scopul de a aranja cateva meciuri ale echipei sale.

Pe langa Penescu, au mai fost retinuti Cristian Libertatu (fost director al Oficiului pentru Protectia Consumatorilor Arges), Liviu Facaleata (directorul hypermarketurilor PIC) si Gheorghe Constantin (presedinte CCA la acel moment).

In urmatoarele zile, au mai fost arestati Marcel Lica (vicepresedinte CCA), Sorin Corpodean, Marcel Savaniu si Aurelia Bogaciu (toti arbitri in Liga 1). Comisia de Disciplina a FRF a decis retrogradarea echipei FC Arges si declararea lui Cornel Penescu "persona non grata".