Procurorii DNA au efectuat, sambata dimineata, o perchezitie la sediul Comisiei Centrale a Arbitrilor, in cadrul operatiunii fiind ridicate mai multe probe, informeaza gsp citand sport total FM. Pe finalul campionatului trecut din Liga 1, Mircea Sandu si Gigi Becali au facut unele declaratii in care se preciza ca arbitrii ar putea fi cumparati in schimbul unor anumite sume de bani. In urma acestor evenimente, DNA s-a autosesizat.

Vasile Avram, seful CCAFoto: AGERPRES

UPDATE: Prima masura dupa interventia DNA la Comisia Centrala a Arbitrilor - Marius Avram a fost inlocuit de la meciul Pandurii - Astra cu Dragos Istrate.

UPDATE: Vasile Avram este audiat de aproximativ sapte ore de catre DNA.

UPDATE: "Vasile Avram nu a fost audiat pana acum, nu i s-a adus inca nicio invinuire si nici nu i s-a comunicat motivul prezentei aici. Tot ce stim este numarul dosarului si faptul ca el este din 2011. Andrei Chivulete a fost in calitate de martor, a dat o declaratie si a plecat" - Adrian Penciu, avocatul lui Vasile Avram (gsp).

UPDATE: Andrei Chivulete a parasit sediul DNA, arbitrul multumindu-se doar sa declare ca "va reveni pentru noi audieri".

UPDATE: Centralul Andrei Chivulete a fost chemat la sediul DNA pentru o presupusa implicare intr-un dosar care vizeaza blaturi din Liga 1. Astfel, arbitrul a condus 8 partide in editia trecuta a Ligii 1, iar in patru dintre acestea a fost vorba despre formatia FCM Targu Mures.

UPDATE: Pe langa Vasile Avram, a fost ridicat pentru cercetari si Sorin Terbea, presedintele Federatiei Romane de Futsal (un apropiat al formatiei FCM Targu Mures).

UPDATE: Vasile Avram si arbitrul Andrei Chivulete sunt audiati la sediul DNA.

UPDATE: Vasile Avram a parasit sediul CCA alaturi de jandarmi, seful arbitrilor ar fi acuzat de trafic de influenta, conform gsp. "Nu stiu ce se intampla, a fost doar o perchezitie, mai multe intrebati-i pe domnii procurori", a declarat Avram.

Sunt implicate nume mari ale fotbalului romanesc

"Nu vreau sa exagerez, dar va garantez ca in maximum doua luni vor fi arestati multi oameni din fotbal si unii foarte grei. Nici nu aveti idee ce li se pregateste. Sunt 12 procurori care ancheteaza acest caz. Cred ca audierile si descinderile de sambata dimineata sunt mai mult ca sigur legate de banii negri pe care i-a dat Otelul unor arbitri. Au aparut informatii in presa, acuze multe la adresa lui Vasile Avram. Mi-a confirmat un comisar sef in dimineata asta (nr. sambata) ca este vorba strict de Otelul Galati. Sa vedeti ce incepe in fotbal, vor fi arestari mai multe ca in lotul Penescu", a declarat o sursa implicata in perchezitia DNA pentru Sport Total FM.

Ce declaratii au dus la autosesizarea DNA-ului:

"Din surse am aflat si eu ca Iancu (nr. Marian Iancu - patron Poli Timisoara) se pregatea sa dea un milion si jumatate de euro la Liga si 500.000 la arbitri. Totul pentru titlu. Ia intrebati-l pe Iancu despre asta. Sa vedem ce raspunde" - Mircea Sandu, presedinte FRF.

"Mi-a zis asa: Gigi Becali, patron Steaua.

Tot scandalul legat de arbitraj a pornit de la Otelul, galatenii fiind acuzati in mai multe randuri (de-a lungul sezonului 2010-2011 al Ligii 1 la fotbal) ca beneficiaza de ajutorul fluierasilor in tentativa de a cuceri primul titlu din istorie (lucru care s-a intamplat in luna mai a anului in curs).

Miza cea mare a influentelor din arbitraj - banii din Champions League

"Arbitrilor le va fi teama sa mai faca ce au facut pana acum cu unii dintre conducatori. Daca eu vreau sa mituiesc arbitri, vorbesc cu ei personal, fara sa ma poata prinda DNA. Eu n-am dat niciodata mita, nici nu mi s-a cerut. Mizele sunt vreo 35 de milioane de euro, din Liga Campionilor. Cei care fac asemenea lucruri s-au gandit sa dea 4-5 milioane de euro pentru a castiga titlul, oricum iau 30 din Liga. Eu in Avram aveam incredere, dar nu mai am, sunt dubioase delegarile. Sa ma cheme pe mine sa citesc stenogramele, pentru ca eu stiu combinatiile si inteleg despre ce e vorba" - Gigi Becali la rtv.

Mircea Sandu: Avram este un om inteligent

"Deocamdata nu am vorbit cu Avram. Din cate stiu eu Avram este un om inteligent si cred ca a fost invitat doar sa dea unele declaratii la DNA. Probabil dupa audieri o sa ma sune sa-mi spuna despre ce e vorba. Voi avea atunci o opinie, acum nu stiu despre ce e vorba, poarte procurorii au venit sa analizeze arbitrajele din ultimele etape, ca sa mai glumim" - Mircea Sandu, presedintele FRF, pentru Mediafax.

Precedentul Penescu

In dimineata zilei de 13 aprilie 2009, Cornel Penescu (patronul FC Arges) a fost retinut de catre procurorii DNA pentru invinunirea de dare de mita. Omul de afaceri a oferit diverse sume de bani arbitrilor cu scopul de a aranja cateva meciuri ale echipei sale.

Pe langa Penescu, au mai fost retinuti Cristian Libertatu (fost director al Oficiului pentru Protectia Consumatorilor Arges), Liviu Facaleata (directorul hypermarketurilor PIC) si Gheorghe Constantin (presedinte CCA la acel moment).

In urmatoarele zile, au mai fost arestati Marcel Lica (vicepresedinte CCA), Sorin Corpodean, Marcel Savaniu si Aurelia Bogaciu (toti arbitri in Liga 1). Comisia de Disciplina a FRF a decis retrogradarea echipei FC Arges si declararea lui Cornel Penescu "persona non grata".