Inaugurata in urma cu doar o saptamana, "Arena Nationala" nu poate gazdui partide de fotbal, aflandu-se in plin proces de schimbare a gazonului. Problemele legate de suprafata de joc nu s-ar putea rezolva nici dupa instalarea noului covor. Astfel, din cauza arhitecturii stadionului, iarba nu este ventilata si iluminata cum trebuie. Solutia? Un "sistem complex de microclimat". Costul - 900.000 de euro, informeaza Mediafax.

Gazonul de pe Arena Nationala dupa meciul Romania vs Franta 0-0Foto: HotNews / DP

"Arena Nationala" a devenit inutilizabila dupa doar o partida. Gazonul se schimba in aceste momente, astfel incat de saptamana viitoare sa poata gazdui disputele echipelor romanesti in cupele europene (Otelul, Steaua si Rapid).

Instalarea noului covor nu scapa stadionul de probleme. Din cauza arhitecturii, iarba nu poate fi ventilata si iluminata in conditii optime. Solutia este una scumpa si nu a fost luata in calcul in momentul constructiei: este nevoie de un "sistem de microclimat". Costurile totale se ridica la aproximativ 900.000 de euro.

"Gazonul s-a scos, astazi (n.r. marti) au aparut personajele noi, sper ca la noapte sa apara si gazonul si sper ca pana vineri sa il termine de pus. Daca o sa ne spuna specialistii ca trebuie sa cumparam (n.r. instalatie pentru microclimatul de la nivelul solului), o sa o cumparam, dar nu cumparam sanie acum si asteptam iarna. Vom vedea. Deocamdata nu s-a cheltuit niciun ban. Fara instalatia asta, ce? Sa vedem cum se comporta acest gazon", a declarat Sorin Oprescu.

"Avem exemplul terenului din Frankfurt, care este frate geaman al arenei din Bucuresti. Ba chiar al nostru este mai deficitar din acest punct de vedere, al ventilatiei si microclimatului de la nivelul solului. Ei au ajuns la concluzia ca fara acest sistem nu au cum sa aiba un gazon performant, asa ca si-au cumparat unul", a declarat Adrian Oprisan, patronul firmei Gama Verde (cea care s-a ocupat de gazonul de la partida cu Franta) pentru Mediafax.

In ce consta "sistemul de microclimat"

Sistemul de microclimat consta intr-o retea de instalatii care ajuta iarba sa faca fotosinteza. Costa intre 350.000 si 800.000 de euro, in functie de numarul aparatelor folosite. La toate acestea se adauga sisteme de ventilatie performante. In total, aproximativ 900.000 de euro.

UEFA ne avertizeaza

Forul european si-a exprimat pozitia in legatura cu suprafata de joc de pe "Arena Nationala". Astfel, exista recomandarea ca iarba sa fie schimbata in primavara anului viitor, iar pe stadion sa nu se mai joace meciuri cu 10-12 saptamani inainte de finala Europa League (9 mai 2012).