Fundasul echipei Internazionale Milano Cristian Chivu a fost audiat, luni, in calitate de martor, la Tribunalul Bucuresti, in dosarul transferurilor din fotbal, relateaza Agerpres.

Cristian Chivu Foto: Hotnews

Initial, Cristi Chivu fusese plasat la sfarsitul listei de martori, insa avocatul sau i-a solicitat judecatorului ca fotbalistul sa fie audiat cu prioritate deoarece se grabeste, avand fixata o intalnire cu mama sa.

Judecatorul a fost de acord si i-a citit rapid lui Cristian Chivu declaratia pe care fundasul a dat-o in 2008 in fata procurorilor. In acea declaratie, fotbalistul recunostea ca a primit in trei transe, intr-un cont bancar, suma de aproximativ 100.000 de euro, bani primiti de la o companie straina in 2004.

In scurta declaratie data luni, Chivu si-a mentinut cele spuse in 2008 si a explicat ca acei bani reprezinta drepturile de imagine din contracte de publicitate, dar ca nici acum nu isi aduce aminte de la ce companie.

La iesirea din sala de judecata, Cristian Chivu a spus ca transferul sau la formatia olandeza Ajax Amsterdam nu face obiectul dosarului de la Tribunalul Bucuresti.

Tot luni, instanta l-a audiat pe Ioan Martin, responsabilul de la CFR in transferul portarului Cristi Dulca de la Rapid la echipa sud-coreeana Pohang Steelers.

Ioan Martin a afirmat ca patronul Rapidului, George Copos, i-a oferit 25.000 de dolari ca sa nu reclame nereguli in cazul transferului lui Dulca.

Oficial, acest transfer s-a facut pentru suma de 125.000 dolari, insa procurorii sustin ca suma reala este de 600.000 dolari.

Pe 2 octombrie 2008, Directia Nationala Anticoruptie i-a trimis in judecata pe George Copos, presedinte si patron al clubului de fotbal Rapid Bucuresti, Mihai Stoica, fost director al clubului de fotbal Otelul Galati, Jean Padureanu, presedinte al clubului de fotbal Gloria Bistrita, Gheorghe Popescu, fost angajat al firmei 'Becali sport'.

Toti sunt acuzati de inselaciune, evaziune fiscala in forma continuata si spalare de bani.

In acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata: Gigi Netoiu, fost actionar la clubul de fotbal Dinamo, pentru inselaciune, evaziune fiscala si spalare de bani, Cristian Borcea, presedinte executiv al clubului de fotbal Dinamo, si fratii Ioan si Victor Becali, impresari, toti acuzati de inselaciune, evaziune fiscala, spalare de bani in forma continuata si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

DNA sustine ca faptele savarsite de cei opt inculpati au provocat un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari in dauna statului si de peste 10 milioane de dolari in dauna a patru cluburi de fotbal, o parte dintre banii obtinuti din transferuri fiind 'spalati' prin intermediul unor firme off-shore.

Rechizitoriul intocmit de procurori se refera la 12 transferuri ale unor fotbalisti romani efectuate de la cluburile Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul Galati catre cluburi din strainatate, in perioada 1999-2005.

Conform probatoriului administrat, intre Copos, Borcea, fratii Becali, Padureanu, Popescu si Netoiu ar fi avut loc transferuri bancare din sumele sustrase, banii fiind virati reciproc, in conturile personale, fara justificare.

In vederea recuperarii prejudiciului, s-a instituit sechestru asigurator asupra bunurilor si conturilor inculpatilor si partilor responsabile civilmente - cluburile SC Dinamo Bucuresti, Gloria Bistrita, Rapid Bucuresti si Otelul Galati.