Cei trei sportivi care si-au propus sa realizeze in premiera traversarea in alergare a Romaniei, de la est la vest, au depasit jumatatea distantei. Mai exact, au parcurs peste 400 de kilometri din cei 822 ai cursei. Desi au inceput sa apara primele probleme fizice mai serioase si nici vremea nu a fost tocmai grozava (chiar daca e mai bine pe ploaie decit pe caldura), aventura lor continua. In continuare, un rezumat al zilelor 5-7 din proiectul TransRomania Run - Diagonala Nebunilor.

Diagonala Nebunilor. In alergareFoto: Oana Badea

Primul episod din Diagonala Nebunilor - aici.

Al doilea episod din Diagonala Nebunilor - aici.

Etapa 5. Merei-Patarlagele. 57.6 km

Desi e ora 6:10 dimineata soarele dogoreste deja. Plecarea e din fata primariei din Merei, linga Buzau. Primii kilometri au decurs frumos, pe un asfalt impecabil, prin sate inca adormite. De pe la km 20 incepe urcusul. "A fost chiar interesant dupa patru etape alergate pe suprafata plata. Poate parea dificil, dar padurea umbroasa ne-a ferit de razele soarelui", spune Serban Chiurlea.

Parca suspendati

Parca suspendati

Foto: Oana Badea

Probleme apar insa pe la jumatatea zilei, odata cu caldura tot mai mare. Termometrele arata intre 35 si 37 de grade. Nu se poate rezista decit hidratindu-te cu supra-masura. Organismul simte mereu o sete cumplita si trebuie sa bei, sa bei, chiar daca asta te ingreuneaza si iti poate crea neplaceri. Cum a rezumat Serban asta? "Transpiratie siroaie, bautura izotonica, coca cola si supa la schimb=stomac suparat".

Tot Serban Chiurlea povesteste pe blogul sau o intamplare care spune multe despre frumusetea nebuna a acestei curse dar si despre lumea in care traim. "Azi am alergat o bucata de drum pe langa o caruta. M-au intrebat oamenii de unde am plecat, unde mergem, cat alergam, ce mancam, cati suntem samd. Toate bune si frumoase pana la intrebarea: <> Din pacate nu i-am raspuns ce vroia sa auda, ci i-am spus adevarul: <>.

Moment in care s-au schimbat la fata, s-au suparat si nu au mai vorbit cu mine. De fapt, ca o constatare generala, foarte multa lume ne intreaba ce castigam sau daca macar facem parte dintr-o echipa ce reprezinta Romania, sau poate participam la un concurs etc. Si cred ca multa lume in ziua de astazi nu concepe sa faca ceva fara sa astepte mai intai o recompensa. Sper sa gresesc".

Etapa 6. Patarlagele-Intorsura Buzaului. 57 km.

O zi cu o vreme mai blinda si cu peisaje frumoase. S-a urcat pina spre Nehoiu pe citeva serpentine, apoi ceva portiune plata, incheiata cu o urcare mai ampla spre barajul Siriu. In continuare serpentine prin padure cu urcari si coborari, dar cu suficiente portiuni de umbra. Sate nu prea multe, masini destul de rare, lacul Siriu de-o parte, padure umbroasa, varfuri de munte, momente potrivite pentru comuniune cu natura si senzatie deplina de libertate.

"A fost fain ca am scapat de drumurile lungi, drepte. Parca asa trec mai usor distantele dintre punctele de alimentare. In plus, peisajul din jur te indemna sa iti ridici privirile, obisnuite altfel sa priveasca doar asfaltul", spune Gabriel Solomon. Alergarea alternativa in panta - portiuni plate ii creeaza ceva dificultati lui Gabriel, care se simte precum "un disc de vinil stricat". "Cu greu reusesc sa imi dau drumul la picioare sau sa maresc pasul dupa o urcare mai lunga urmata de alergare pe suprafata plana".

Problemele nu se opresc aici, ba chiar sunt iesite din comun. Desi alergarea solicita in primul rind picioarele, Serban se confrunta cu probleme la.... brate. "Din felul in care misc mana stanga in alergare am reusit sa-mi fac o mica ruptura musculara la biceps. S-a format o umflatura si ma doare mai ceva ca un carcel. Aplic anti-inflamatoare locale la greu in speranta unei imbunatatiri. Dar nu regret", spune Serban Chiurlea.

Etapa 7. Intorsura Buzaului-Satu Nou (Halchiu). 56 km

"Si, cu voia Domnului, am ajuns la jumatatea drumului". Primele cuvinte ale lui Serban dupa terminarea acestei etape, care marcheaza parcurgerea a peste 400 de km din cei 822 propusi.

Apa izbavitoare

Apa izbavitoare

Foto: Oana Badea

A fost o zi in care alergatorilor le-a fost frica din cauza anunturilor despre vremea rea. Dar, in cele din urma, lucrurile au mers bine. "A plouat peste noapte, dar la ora 6:11 cand am plecat, ploaia s-a oprit. Am <> destul de bine pana intr-o sa de unde am inceput sa coboram spre depresiunea Brasovului. Pe coborare piciorul m-a chinuit rau de tot, asa ca la unul din punctele de alimentare mi-am improvizat un bandaj de compresie si am inceput sa alerg numai pe pietrisul de pe marginea drumului ca sa reduc socul produs de impactul cu bitumul. A fost mai bine. Drumul trece printre peisaje tipice pentru depresiunea Brasovului, cu sate curate, munti imbracati in ceata si nori amenintatori de jur imprejur", spune Serban.

Aceasta zi marcheaza sfarsitul alergarii pentru Daniel Musat, care a terminat cu brio prima jumatate a Diagonalei Nebunilor, asa cum isi propusese.

Au ramas trei alergatori, patru insotitori si un biker. S-a intrat in ultima saptamina de alergare.

Informatii suplimentare puteti afla de pe http://chiurleas.blogspot.com si www.gabrielsolomon.ro