Sporturile de anduranta, care solicita foarte mult fizicul si psihicul competitorilor, incep sa devina tot mai populare in Romania. Numai in acest week-end au loc doua competitii care sunt singulare in Romania: o cursa de IronMan, la Oradea, si o cursa de alergare care isi propune traversarea tarii, de la est la vest pe distanta de peste 800 de kilometri. Urmeaza si alte concursuri interesante.

Unora le place la maximumFoto: EcoTeam

IronMan Oradea

Desi s-au mai organizat competitii de IronMan in Romania, concursul de la Oradea (numit Xterra Triathlon) incearca sa se desfasoare la standarde cit mai inalte, respectind criteriile obligatorii si avind o participare internationala.

Competitia se adreseaza atletilor foarte bine pregatiti deoarece presupune parcurgerea inot a distantei de 3.8 km, urmata imediat apoi de mers pe bicicleta pe distanta de 180 de km si se incheie cu un maraton, respectiv alergarea a 42 de km. Exista si probe pe jumatatea distantelor mentionate mai sus (half-IronMan) sau de stafeta. La Xterra Thriatlon urmeaza sa concureze simbata 18 iunie circa 50 de triatlonisti la probele individuale si 20 de echipe.

TransRomania Run

Competitia este denumita si "Diagonala Nebunilor". Asta pentru ca patru alergatori romani, ultra-maratonisti, si-au propus traverseze Romania de la est la vest, in alergare, pe un traseu de 822 km. Pe 19 iunie, la ora 8:00, ei vor lua startul din fata cazinoului din Constanta, urmind ca dupa doua saptamini, daca toate merg conform planului, pe 2 iulie sa ajunga in Vama Bors. Cei patru alergatori sunt: Serban Chiurlea, Gabriel Solomon, Daniel Musat si Corin Zinz. Informatii despre proiectul lor sunt disponibile pe site-ul www.transromania-run.ro. Hotnews.ro va transmite zilnic informatii despre aceasta cursa, care reprezinta o premiera in Romania.

Gyilkosto Adventure Race

Aceasta a saptea editie a competitiei de aventura se va desfasura intre 1-3 iulie 2011 pe un traseu din Muntii Hasmas, Cheile Bicazului, Muntii Giurgeului si Muntii Gurghiului. E un concurs de orientare, ce include mers pe bicicleta, alergare si probe tehnice. Lungimea traseului variaza intre 120-140 km la proba de ciclism si 30–35km la proba de alergare (pentru categoria avansati). Pentru incepatori lungimea traseului variaza in functie de strategia echipei. Probele tehnice vor fi: canoe, tiroliana, probe de tehnica speo-alpina si canyoning. Mai multe detalii la www.adventurerace.ro

Bucegi 7500

O alta competitie de anduranta, care se va desfasura intre 7-10 iulie in muntii Bucegi. Numele concursului vine de la diferenta de nivel parcursa in timpul alergarii, respectiv 7500 de metri. Vor fi doua sectiuni Elita (distanta ce trebuie parcursa e de circa 90 km) si Hobby (aproximativ 45 km), fiecare dintre acestea avind cite trei categorii: feminin, masculin si mixt. Este obligatoriu ca echipele sa fie formate din doua persoane. Desi distantele sunt mari, iar urcusurile si coborisurile solicitante, cel putin sectiunea de hobby este la indemina unei persoane cu o conditie fizica buna si cu ceva experienta montana. Mai multe detalii la www.marathon7500.ro.