Alpinistii romani Ticu Lacatusu si Cornel Coman sunt blocati, din cauza conditiilor meteo, in Groenlanda, expeditia lor fiind in impas in aceste momente. Cei doi exploratori nu pot iesi din cort din cauza vantului puternic - ajunge chiar si la 120 km/h, informeaza Mediafax.

"Blocati in tabara. Vantul atinge 120km/h. Cornel abia se tine pe picioare incercand sa mai degajeze cortul. Cum avem deja acumulata o intarziere de cinci-sase zile ne rugam si speram ca maine sa putem continua, altfel expeditia se afla intr-un mare impas. Si noi, odata cu ea", a declarat Ticu Lacatusu in jurnalul expeditiei.

Spatele cortului este ingropat in zapada, iar rezervele de mancare le mai ajung celor doi aplinisti pentru aproximativ 20 de zile. De 48 de ore, Lacatusu si Coman mananca doar hrana rece, nemaiputand utiliza echipamentul pentru incalzirea hranei.

"Cum e sa montezi cortul la 100 km/h, inotand prin zapada la -26 grade? Un cosmar. Ne-am miscat bine totusi, in trei ore eram in adapost cu barbile inghetate si cu multa zapada. Nici o sansa pentru miniaragaz asa ca avem o cina cu adevarat rece: un salamior, o bucatica de branza si o ciocolata" - Ticu Lacatusu (pe 11 mai).

Probleme are si o expeditie comerciala organizata de o companie britanica (specializata in traversari arctice), membrii echipajului fiind blocati de doua zile (se afla la cateva sute de metri mai jos de Lacatusu si Coman).