Tolo Calafat, alpinistul spaniol care facea parte din aceeasi expeditie cu Horia Colibasanu, a murit in muntii Himalaya la o altitudine de 7.600 metri, persoanele din elicopterul de salvare anuntand ca i-au vazut corpul acoperit de zapada, informeaza presa spaniola. Calafat si-a pierdut viata la trei zile dupa ce a atins varful Annapurna, din Muntii Himalaya.

Avand semnele unui edem cerebral, obosit si cu degeraturi, Tolo Calafat nu a mai putut continua coborarea, fiind nevoit sa innopteze la o altitudine de 7.600 metri. Elicopterul de salvare nu a putut sa coboare din cauza cetii, astfel ca evacuarea alpinistului spaniol a fost imposibila. Calafat a fost nevoit sa mai stea inca o noapte la 7.600m, insa nu a reusit sa ramana in viata, alpinistul Jorge Egocheaga, aflat in elicopterul de salvare, anuntand ca l-a vazut joi dimineata acoperit de zapada.

Tolo Calafat (40 ani) cobora alaturi de alti doi spanioli, Juanito Oiarzabala si Carlos Pauner, colegii sai reusind sa ajunga la Tabara 4, acolo unde se afla si Horia Colibasanu, romanul care a cucerit marti varful Annapurna. Oiarzabal a confirmat pentru presa spaniola ca de miercuri noapte colegul sau nu a mai raspundea la telefon.

Operatiunile de salvare se concentreaza acum in a incerca sa-i ajute pe cei trei alpinisti ramasi la Tabara 4 (7.200 metri), Oiarzabal, Pauner si Colibasanu, starea lor de sanatate fiind delicata. Alpinistul Jorge Egocheaga urmeaza sa fie coborat cu un cablu din elicopter cat mai aproape de tabara 4 pentru a-i ajuta pe cei trei alpinisti sa coboare 500 metri si sa-i duca la Tabara de Baza.

Moartea alpinistului Tolo Calafat vine la doi ani dupa ce un alt spaniol, Inaki Ochoa de Olz, a murit dupa ce a incercat sa cucereasca varful Annapurna. Spaniolul a ramas blocat patru zile, pierzandu-si viata dupa ce a suferit un atac cerebral. Romanul Horia Colibasanu a fost atunci alaturi de Ochoa, refuzand sa-l abandoneze si stand alaturi de el pana a murit.