Alpinistul Horia Colibasanu a cucerit, in cursul zilei de marti, Varful Annapurna (are 8.091 de metri), din Himalaya. Aceasta performanta este o premiera pentru Romania.

Conform site-ului aplinistului (citat de Mediafax), Horia a plecat spre varf luni, in jurul orei 23 (ora Bucurestiului), iar dupa 10 ore a reusit sa cucereasca Varful Annapurna.

Alaturi de roman s-au aflat doi alpinisti iberici, unul dintre acestia alegand un traseu mai putin aglomerat, dar mai tehnic (partea de est a muntelui).

In palmaresul lui Colibasanu se mai afla cucerirea unori varfuri precum K2, Manaslu si Dhaulagiri - toate avand peste opt mii de metri.

Horia Colibasanu s-a pregatit pentru aceasta peformanta inca din noiembrie 2009, iar costul total al expeditiei se cifreaza undeva la 24.000 de euro (mare parte din acestia au fost alocati de Primaria Slatina - oras unde Colibasanu si-a petrecut copilaria).

Timisoreanul a dedicat acesta peformanta prietenului sau Inaki Ochoa de Olza, decedat dupa ce a incercat sa cucereasca Annapurna (in 2007 si 2008). Ibericul a murit dupa ce a facut un atac cerebral.

Vezi aici cum se antreneaza Horia Colibasanu:

Vezi aici imagini cu Horia pe Pumori: