In Romania e inca o disciplina atletica aflata la inceputuri. in lume, exista insa o federatie internationala , recunoscuta relativ recent si de catre IAAF, si s-a ajuns deja la a 25-a editie a campionatelor mondiale (anterior, competitia s-a numit World Trophy).

Anul acesta, Campionatul mondial de alergare montana se desfasoara pe 6 septembrie in Italia, la Campodolcino si Valchiavenna iar participarea este numeroasa: 35 de tari, 72 de atlete, 148 de barbati, 49 de junioare si 76 de alergatori juniori.

Imbucuratoare este si prezenta Romaniei, care va alinia doua echipe. Cea de seniori este formata din Ionut Zinca, Constantin Ifrim, Cristian Prasneac si Adi Bostan, iar acestia vor trebui sa alerge 13,04 km, cu +825 m diferenta de nivel.

A doua echipa este cea a junioarelor, fiind formata din Raluca Morjan, Andreea Ologu si Cristina Tatucu, care vor avea de alergat 4,3 km, cu o diferenta de nivel de + 275m.

Cursele de alergare montana sunt inca foarte putine in Romania, una dintre cele mai cunoscute fiind maratonul Piatra Craiului, organizata pe o distanta de circa 40 de km. Cursa, aflata la a patra editie, are loc in Zarnesti, in data de 3 octombrie.