Specia aventurierilor nu e pe duca in Romania. Citeva sute de persoane urmeaza sa participe luna viitoare la o competitie in care fortele fizice si psihice le vor fi puse la grea incercare. Va fi a noua editie a Carpathian Adventure, cea mai importanta competitie de aventura (eco challenge) din Europa centrala si de sud-est.

Fara GPS si numai cu echipamentul pe care il pot duce in spate. Cu o harta, o busola, pe jos, cu bicicleta ba chiar si cu pluta. Cam asa vor trebui sa se descurce cei aproximativ 200 de participanti (reuniti in 50 de echipe), care vor participa la o noua editie a “Carpathian Adventure”. Anul acesta competitia de eco-challenge se va desfasura in Muntii Fagaras si Cindrel intre 12 si 16 august. Vor fi doua grupe de participanti, avansatii – care vor parcurge 200 de kilometri si respectiv “incepatorii” - care parcurg doar 140 km pe jos sau cu bicicleta.

Timpul e limitat: 76 de ore. Cursa se termina cu o proba de plutarit, in care echipele isi vor construi singure plutele, dar si cu probe alpine, unde sunt obligatorii coborarea in rapel si tiroliana. Concurentii nu vor primi detalii despre traseul exact decat la sedinta tehnica dinaintea concursului. O parte din trasee vor fi obligatorii, iar alta la alegere – in functie de strategia fiecarei echipe -, obligatorie este insa trecerea pe la toate punctele de control de pe traseu, unde 40 de voluntari vor inregistra datele.

“Outward Bound Romania” si asociatia turistica “Perpetuum Mobile” organizeaza acest concurs, in colaborare cu Salvamont Cisnadie si Primaria Cisnadie, oras in care se va afla si tabara de baza a concursului. Specific pentru acest concurs este faptul ca locatia se schimba anual. “La prima editie Carpathian Adventure au luat parte zece echipe, traseul a fost mai scurt si mai usor. Intre timp, concursul s-a dezvoltat, traseul este mai greu, avem mai multe probe, dar avem si participanti care se antreneaza din timp.

Si, totusi, majoritatea concurentilor doresc mai degraba sa termine cursa decat sa castige“, a declarat Székely Lázló, directorul tehnic al concursului, intr-o conferinta de presa desfasurata pe 15 iulie. Concursul nu are doar un traseu extrem de dificil – anul acesta se va alerga pe creasta Fagarasului, cursa de mountain bike va avea loc in Muntii Cindrel, iar proba de plutarit pe lacul Negoveanu (Gatu Berbecului) – ci si reguli foarte stricte.

“Cronometrul nu se opreste – am avut echipe care au renuntat la somn -, distanta dintre coechipieri nu are voie sa fie mai mare de 10 minute, echipa trebuie sa fie mixta, pentru ca trebuie demontate prejudecatile ca femeile nu sunt competitive. In plus, vor fi respectate regulile de turism ecologic – focul este de exemplu interzis“, a declarat directorul concursului, Ádám Horwárth-Kovács. Concurentii sunt asistati pe tot parcursul concursului de echipe ale Salvamontului din Cisnadie.

“Punctele de control sunt amplasate in asa fel, incat sa stim tot timpul cu aproximatie unde se afla fiecare echipa, iar pe site-ul concursului datele vor fi actualizate la fiecare trei ore“, spune Lucian Kieltsch din echipa de salvamontisti din Cisnadie. Inscrierile in concurs se fac pana in 27 iulie. Pana la inceputul acestei saptamani s-au inscris deja 23 de echipe.

Premiile nu sunt foarte mari: fiecare concurent va primi cate un tricou, iar echipa castigatoare un bon valoric de 1.000 lei pentru achizitionarea unei biciclete. Cei mai multi concurenti vin doar de dragul aventurii. Date despre Carpathian Adventure 2009, dar si despre editiile anterioare se gasesc la www.carpathianadventure.ro.