Un serpas nepalez si-a doborat joi propriul record mondial la cele mai multe ascensiuni pe Everest, ajungand pentru a 19-a oara pe cel mai inalt varf al lumii, a anuntat Departamentul nepalez al alpinismului, citat de AFP.

Appa Sherpa, in varsta de 48 de ani, a atins joi dimineata "Acoperistul lumii" si a ramas, timp de o jumatate de ora, la altitudinea de 8.848 de metri.

Serpasul s-a intors deja la tabara de baza iar starea sa de sanatate este buna.

Appa Sherpa a realizat prima sa ascensiune pe Everest in 10 mai 1990 si a castigat, de atunci, supranumele de "Domnul Everest" in randul alpinistilor si al comunitatii ghizilor montani.

El a dedicat aceasta noua expeditie protectiei mediului si a amplasat pe varf o banderola pe care scrie: "Stop schimbarilor climatice, lasati Himalaya sa traiasca".

Barbatul a realizat prima ascensiune cu neo-zeelandezul Rob Hall, care a murit in apropierea Everestului in 1999, si a participat ulterior la expeditii elvetiene, japoneze, indoneziene si americane.

Varful Everest a fost cucerit pentru prima oara in 1953, de catre neo-zeelandezul Edmund Hillary, care a decedat in ianuarie, la varsta de 88 de ani. El a fost insotit de serpasul Tenzing Norgay.