Alpinistul Alex Gavan va pleca, pe 31 martie, intr-o noua expeditie in Himalaya. El va incerca sa realizeze o premiera romaneasca, respectiv ascensiune varfului Everest, 8850 m, fara a folosi masca de oxigen. Costurile expeditiei se ridica la circa 50 de mii de euro.

La doar 26 de ani, Alex Gavan are deja trei virfuri de peste opt mii de metri la activ, toate urcate in stil alpin: fara oxigen si fara ajutor din partea serpasilor. Pe Everest a planificat sa ajunga in a doua jumatate a lunii mai, dupa o lunga perioada de aclimatizare.

Ascensiunea se va face din Nepal, pe partea sudica a muntelui, pe ruta Hillary. Intre tabara de baza (5300m) si varf vor fi stabilite inca patru tabere intermediare, la altitudinile de 6000 m, 6400 m, 7200 m si ultima in asa zisa “zona a mortii” la 8000 m.

"Va fi cea mai dificila ascensiune a mea de pina acum. Asta pentru ca va trebui sa urc 800 de metri intr-o zi, ceea ce e foarte greu, si apoi pentru ca o sa innoptez la peste 8000m. Dar sper sa nu am probleme", a declarat Alex Gavan.

Echipa va fi, ca de obicei, una restransa, fiind completata de inca trei prieteni ai sai. Pe munte, Alex isi va uni fortele cu italianul Simone la Terra care vrea sa escaladeze varful Lhotse (8516 m). Ruta lor este comuna pana in tabara 3. De asemenea, in prima tabara Alex va avea sprijinul a doi serpasi: Kumar Rai (bucatar) si Lhakpa Sherpa (ajutor de bucatar).

Anul trecut, alpinistul a reusit in premiera romaneasca escaladarea muntelui Makalu (8463m - al cincilea din lume) din muntii Himalaya, in 2007 a urcat Gasherbrum 1 (8.068 m) din Pakistan, iar cu un an inainte, o data cu ascensiunea varfului Cho Oyu (8.201 m), Alex devenea cel mai tinar alpinist roman care a urcat un munte de peste 8.000 de metri.